• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۵۷۹۲۸۳
تاریخ انتشار: ۰۳ آذر ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۱
اجتماعی » حقوقی و قضایی
پنجمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی

علوم انسانی اسلامی در اجرای عدالت به کمک بیاید

رئیس قوه قضاییه: باید علوم انسانی اسلامی در مبارزه با فساد و اجرای عدالت به کمک بیاید.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی امروز در پنجمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی که در مرکز همایش‌های بین المللی صداوسیما برگزار شد، افزود: اینکه چه کنیم تا انگیزه و اندیشه جرم به وجود نیاید و جرم و جنایت در جامعه کاهش یابد، از مسایلی است که برای یافتن پاسخ آن‌ها باید ازعلوم انسانی اسلامی کمک بگیریم.
کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
 
وی افزود: باید قاضی جامعه شناس باشد و بداند درباره افراد و شخصیت‌های مختلف و در جوامع مختلف احکام متفاوت خواهد بود و این از مواردی است که دانشگاه و حوزه باید درباره آن‌ها کاربردی بحث کنند و راهکار بدهند.
رئیس قوه قضاییه گفت: امروز که در جامعه ما فقه حکومت می‌کند، هزاران سوال و ابهام وجود دارد که به ویژه در حوزه قضا، مورد سوال قضات است و باید مبتنی بر استنباط‌های تمدن ساز به آن‌ها پاسخ داده شود.
آقای رئیسی افزود: آن چه باید مورد اهتمام و توجه ویژه شرکت کنندگان و نخبگان حاضر در این کنگره قرار گیرد، این است که اول مسئله یابی کنند، دوم اولویت بندی داشته باشند و سوم اینکه مسایل را صورت بندی کنند.
 
علوم انسانی اسلامی باید درباره عدالت و مبارزه با فساد اظهارنظر کند
رئیس قوه قضاییه تاکید کرد : علوم انسانی اسلامی باید درباره مسئله عدالت و مبارزه با فساد اظهارنظر کند.
کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی

 حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی امروز در پنجمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی در سالن همایش‌های بین المللی صدا و سیما گفت: انگیزه حضور در این جلسه استفاده از فضای علمی و عملی است، حضور بنده در این جلسه برای ارائه یک نظریه و بحث نظری در میان علوم انسانی و اسلامی نیست، بلکه در راستای مأموریت‌هایی است که امروز به عهده دستگاه قضایی است و اینکه در این زمینه چگونه جمع فرهیختگان و شرکت کنندگان می‌توانند در حوزه کاربردی برای جامعه و کاهش ناهنجاری‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و ایجاد هنجار‌های آنچه که باید در تراز نظام اسلامی باشد، کمک کنند.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی تاکید کرد: بحث حقوقی بیرون از دانشگاه و حوزه خوب پاسخ نمی‌دهد ، بحث آسیب‌شناسی و آسیب‌زدایی به هنگام و به روز در این موارد در متن حوزه و دانشگاه قرار دارد و بهترین مراجع در این باب خود حوزه و دانشگاه هستند که باید این بحث را دنبال کنند و البته ورود به این بحث مقداری جسارت می‌طلبد.
رئیس دستگاه قضایی در ادامه سخنان خود بیان کرد: در ابعاد اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و در قضا نیز من می‌گویم هزاران موردی که امروز مورد سوال قضات ماست، باید مبتنی بر اجتهاد تمدن‌ساز نسبت به این مسائل پاسخ آن را محافل علمی بتوانند برای قضات و دست اندرکاران و کسانی که در میدان هستند، بیان کنند.
رئیس قوه قضاییه افزود: بررسی شود که در بانکداری، بیمه و مسائل مختلفِ امور مستحدثه چه مسائلی وجود دارد و در مسائل اجتماعی مسئله‌یابی اولویت‌بندی و صورت‌بندی این مسائل اهمیت دارد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با تبیین نقش علوم انسانی اسلامی در زمینه مبارزه با فساد گفت: علوم انسانی اسلامی باید حتما نسبت به مسئله عدالت و مبارزه با فساد اظهارنظر کند؛ چرا که مبارزه با فساد مسئله بسیار عمیقی است. در بحث‌های تربیتی می‌گویید در رابطه با پیشگیری از وقوع جرم چه کنیم تا در جامعه جرم و جنایت کاهش پیدا کند و چه کنیم تا ناهنجاری‌های اقتصادی اجتماعی و فرهنگی در جامعه کاهش پیدا کند. در این مسائل باید علم و دانش به کمک اجرا بیاید.
رئیس دستگاه قضایی ادامه داد: چه کنیم تا انگیزه جرم بوجود نیاید و چه کنیم که اندیشه جرم بوجود نیاید؟ انگیزه جرم از فقدان تربیت درست در جامعه می‌آید.
وی با اشاره به نقش دانشگاه‌ها و حوزه‌ها در زمینه مبارزه با فساد اذعان کرد: آقایان در این مباحث وارد شوند؛ چرا که اینها مسائل مهم امروز ماست.
رئیس دستگاه قضایی خاطرنشان کرد: مرحوم محقق در "شرایع" و در "آداب القضاء" مطرح می‌کند و می‌گوید یکی از شرایط قاضی که به منطقه رفته ، این است که بلد را بشناسد. چه ارتباطی بین حقوق و شناخت جامعه است؟ یکی از آداب این است که قاضی باید جامعه‌شناس باشد، تا قاضی بلد را نشناسد مگر هر جایی می‌شود حکم داد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با تاکید بر اینکه شخصیت افرادی که مرتکب جرم می‌شوند، با یکدیگر متفاوت است، تصریح کرد: جامعه شناسی با حقوق و روانشناسی با حقوق ارتباط دارند و اینها از مباحثی است که باید دنبال شود.
وی افزود: اخلاق و حقوق، سیاست و حقوق نیز از موارد دیگر است. البته من از موضع کار خودم عرض می‌کنم. این مباحث را شما و این این کنگره باید حل کند و باید دانشگاه و حوزه در این مباحث کاربردی بحث کند. اینها مسئله است و رهبر معظم انقلاب تاکنون چندین جلسه در این زمینه داشته‌اند و دانشگاه باید در این مقوله ورود جدی پیدا کند و راهکار‌هایی برای مجریان و دست‌اندرکاران ارائه دهد.
رئیس دستگاه قضایی بیان کرد: از محوری‌ترین نکات گام دوم، علم و فناوری است ، از محور‌های مهم دیگر گام دوم عدالت و مبارزه با فساد است.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با بیان اینکه ما توسعه را در عدالت تعریف می‌کنیم و این یک کار علمی است، اظهار کرد: باید اول در حوزه علوم انسانی اسلامی بحث عدالت و موضوع عدالت مورد توجه و عنایت قرار گیرد و نگاه به آن کاربردی باشد؛ در این صورت می‌تواند برای مدیران و دست‌اندرکاران در حوزه‌های مختلف منشاء آثار و برکات باشد.
وی با بیان اینکه بنای ما در دستگاه قضایی ارتباط با حوزه‌ها، دانشگاه‌ها و علم است، گفت: معتقدیم قضات و دست اندرکاران ما اگر از علم و به هنگام شدن نسبت به علم و دانش جدا شدند، مشکلات جدی ایجاد می‌شود و همواره معتقدیم این ارتباط یک ارتباط معناداری است و همه بخش‌های اجرایی در نظام به معنی وسیع کلمه باید ارتباط خود را با علم تعریف کنند و از سوی شما نیز این ارتباط تعریف شود؛ چرا که ارتباط میان برنامه‌ریزی و کار امری ضروری و قطعی است.
 
دستگاه‌های حاکمیتی باید از نوآوری علمی حمایت کنند 
رئیس قوه قضاییه گفت: دستگاه‌های حاکمیتی باید از نوآوری علمی حمایت کنند.
حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی امروز در پنجمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی افزود:این حمایت‌ها صرفا نباید کلامی باشد بلکه باید کاملا عملی صورت گیرد.
وی درباره ضرورت رابطه میان نظام برنامه ریزی و اجرایی با علوم انسانی اسلامی گفت: ارتباط دانشگاه و علم با حوزه اجرا باید به گونه‌ای باشد که مسئولان به محافل علمی مسئله ارائه کنند و محافل علمی شامل حوزه‌ها و دانشگاه‌ها برای حل این مسائل راهکار‌های عالمانه بدهند.
رئیس قوه قضاییه افزود: اما متاسفانه در حال حاضر اینگونه نیست یعنی نه مسئولان مسئله اعلام می‌کنند و نه چنین رابطه‌ای میان محافل علمی و حوزه اجرا و مدیریت وجود دارد.
آقای رئیسی با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی که رهبر معظم انقلاب تبیین کرده اند، گفت: از محوری‌ترین نکته‌ها در گام دوم، علم و فناوری و نیز عدالت و مبارزه با فساد است.
رئیس قوه قضاییه افزود: ما برخلاف دنیای غرب؛ توسعه را در پرتو عدالت تعریف می‌کنیم.
وی گفت: بنای ما در دستگاه‌های قضایی ارتباط با حوزه‌ها و دانشگاه هاست و معتقدیم که اگر قضات از علم جدا شوند، مشکل‌های جدی ایجاد خواهد شد و این مسئله منحصر به دستگاه قضایی نیست و همه بخش‌های اجرایی نظام باید چنین ارتباطی داشته باشند.
آقای رئیسی افزود: دانشگاه باید در این زمینه احساس وظیفه کند و به میدان بیاید و به مجریان راهکار بدهد.
وی با بیان اینکه مسایل باید بومی شود، گفت: همان طور که در مسئله یابی نباید تقلید کرد، راهکار مسئله هم تقلیدی نیست و باید در راهکار‌ها متکی بر اندیشه اسلامی و علوم انسانی اسلامی بود.
رئیس قوه قضاییه گفت: حمایت جدی از تضارب آرا نیز بسیار مهم است و در نشاط علمی و آزاد اندیشی است که مسائل حل می‌شود.
 
دانش بدون معنویت مایه رنج انسان هاست 
رئیس قوه قضاییه گفت: علم بدون اخلاق نتیجه اش از بین رفتن انسان‌ها و حقوق آنهاست و جامعه بشری امروز از دانشی که در دست قدرتمندان بی اخلاق و ظالم است، رنج می‌برد.
حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی امروز در پنجمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی افزود: امروز علم وفناوری در غرب بدون اخلاق و معنویت به بن بست رسیده است.
وی گفت: دغدغه امروز در حوزه آسیب شناسی در جامعه این است که باید دریابیم به منظور مصون سازی جامعه در برابر تهدید‌های مختلف چه راهکار‌هایی داریم.
رئیس قوه قضاییه افزود: اگر مدیریت علم در دستان استعمارگران و استثمارگران باشد، ​ وضع همان می‌شود که امروز در دنیای غرب شاهد هستیم.
وی گفت: تفاوت امروز ما با علمای سده‌های گذشته این است که ما نظام مان مبتنی بر فقه است و در جامعه ما باید فقه حکومت کند و از دل آن راهکار‌هایی برای رفع مسائل و مشکلات استخراج شود.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی اضافه کرد: اگر بنا باشد نظام مبتنی بر دین داشته باشیم، مغزافزار این نظام نمی‌تواند مطلق علوم انسانی سکولار باشد بلکه باید علوم انسانی اسلامی باشد.
رئیس قوه قضاییه گفت: حتما علوم انسانی غربی هم قابل بررسی و تحقیق است و هم می‌توان آن را نقد کرد.
وی افزود: باید دقت کرد که علوم انسانی غربی به یک تابوی غیر قابل نقد تبدیل نشود.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی اضافه کرد: از طرف دیگر هم وقتی می‌گوییم علوم انسانی اسلامی و بر آن تاکید داریم، این علوم هم قابل نقد است و می‌تواند مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد و برای نقد آن محدودیتی وجود ندارد.
رئیس قوه قضاییه گفت:، اما باید میان تخریب و نقد عالمانه تفاوت قائل بود، زیرا نقد عالمانه می‌تواند در رشد و پیشرفت موثر باشد.
وی افزود: اینکه رهبر معظم انقلاب فرمودند در آینده قرن، قرن اسلام خواهد بود، کاملا نکته درستی است و هم اکنون روزنه‌های تحقق این نکته کاملا معلوم و مشهود و زمینه هایش پیدا شده است.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی گفت: امروز مسئله توجه به علوم انسانی اسلامی از نیاز‌های اساسی جامعه و حوزه اجرا برای کارگزاران نظام است.
رئیس قوه قضاییه از شرکت کنندگان و فرهیختگان حاضر در پنجمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی خواست حتما در این زمینه نگاهی آسیب شناسانه داشته باشند.
وی افزود: ما درباره علوم انسانی اسلامی باید نسبت به آن چه کرده ایم با نگاه آسیب شناسانه بازنگری کنیم و این کار در متن حوزه و دانشگاه صورت گیرد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی تصریح کرد: اولین نکته‌ای که در این زمینه باید مورد توجه قرار گیرد، متون آموزشی است.
رئیس قوه قضاییه گفت: همچنین باید برای پژوهشگران سرمایه گذاری شود و در این حوزه باید به منظور حمایت‌های مادی و معنوی از پژوهش سرمایه گذاری جدی صورت گیرد.
وی افزود: پیچیدگی‌های این حوزه نیاز دارد که نخبگان و افراد عالم و فرهیخته وارد آن شوند.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی گفت: اینکه علوم انسانی اسلامی مبتنی بر علوم انسانی است، کفایت نمی‌کند بلکه باید یک ریل گذاری جدید برای علوم انسانی اسلامی صورت گیرد و در این زمینه مجموعه‌های تخصصی تشکیل شود.
 
دانش از مولفه های مهم اقتدار جامعه است
رئیس قوه قضاییه تاکید کرد: بدون تردید علم و دانش از مولفه های اساسی و مهم برای اقتدار جامعه است.
حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی امروز در پنجمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی افزود: مهم آن است که این دانش و علم چگونه مدیریت و جهت علم چگونه تنظیم شود.
وی گفت: اگر جهت علم به سمت ثروت و قدرت بدون اخلاق و معنویت باشد، نتیجه این دانش کلاهک‌های هسته ای، مواد مخدر صنعتی، ​ظلم و ستم به ملت‌ها و ساختن ابزار‌های مختلف برای استعمار و از بین بردن حقوق انسان‌ها خواهد بود.
رئیس قوه قضاییه افزود: بهترین سخن را درباره علم، حضرت پیامبر اکرم (ص) فرمودند که دانش شامل علم به عقاید و باور‌های الهی، اخلاق فاضله و علم به باید و نباید‌های الهی است.
وی گفت: وقتی علم در کنار تزکیه باشد، قطعا نتیجه‌ای مبارک برای جامعه بشری خواهد داشت.
در این کنگره چهار روزه که از امروز آغاز شد، از میان ۴۱۲ چکیده مقاله و ۳۶۳ مقاله دریافت شده ۱۶۴ مقاله در داوری‌های نهایی پذیرفته شده که آن‌ها قرار است ۶۰ مقاله در ۱۱ کمیسیون تخصصی کنگره بحث و بررسی شود.
همچنین قرار است چهارمین جایزه بین المللی علوم انسانی اسلامی به ۲ نفر از فرهیختگان و برجستگان این حوزه اهدا شود و یکی از اندیشمندان برجسته اسلامی نیز تجلیل می‌شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
پیش‌بینی تولید حدود ۹۵۰ هزار تُن سیب درختی امسال در آذربایجان‌غربی
دورکاری ادارات سیستان و بلوچستان در روز چهارشنبه
مراسم گرامیداشت شهید توحید مهرپور در لاهیجان
ارسال دست‌سازه‌ حسینی نوجوانان اردبیلی به مرز تمرچین
نذر آب به ياد تشنه لبان دشت کربلا
دیدار کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان با وزیر آموزش و پرورش
خبر یاران ۳۱ تیرماه
رونمایی از پوستر پنجمین دوره جشنواره رایحه حسینی
فعال شدن کلید سوالات آزمون سراسری
کتابهای سینمایی مورد توجه نیستند
برگزاری مراسم بزرگداشت شهدای اقتدار ملی در دانشگاه تهران
قول مساعد برای ایجاد نمایندگی ثبت اسناد در قلعه‌گنج
تاکید استاندار خوزستان بر بازنگری در سیاست های انتقال آب از سرشاخه‌های کارون
کشف ۲۰ دستگاه ماینر غیرمجاز در اشکذر
کاهش سطح کشت گوجه فرنگی در قزوین
همایش موکبداران اربعین حسینی
کمک ۸ میلیارد ریالی خانواده نیک اندیش اصفهانی به زندانیان
اعزام مددجویان کمیته امداد امام خمینی(ره) برای زیارت اربعین
برگزاری دومین سوگواره بین المللی میراث اربعین حسینی
ذخایر کالا‌های اساسی به ویژه روغن دربازار افزایش یابد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
عیسی آل‌کثیر به استقلال پیوست
دستگیری ۲ نفر در پرونده شهادت محیط‌بان
خودروسازان بدهکار؛ داد قطعه‌سازان را درآوردند!
آتش‌سوزی ۲۰ هکتار از پارک ملی تندوره درگز
سفره‌های زیرزمینی مفیدترند یا سدها؟
تشریح اقدامات وزارت آموزش و پرورش در دفاع مقدس ۱۲ روزه
ورود بلاکچین به تأمین مالی تولید
ثبت ارزش ۹.۴ هزار میلیارد ریالی در فروش روزانه بورس انرژی
تصویب بسته تامین منابع مالی برای بازسازی واحد‌های تولیدی؛ به‌زودی
پاکدامن، نامزد عضویت در کمیته ورزشکاران فدراسیون جهانی شمشیربازی
بررسی مشکلات ۱۵ واحد تولیدی و صنعتی استان تهران
مقابله منسجم با قاچاق حیات‌وحش در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست
رئیس فدراسیون تکواندو سفیر ملی صبر شد
رئیس جمهور واحد گازی ۱۸۳ مگاواتی نیروگاه نکا را افتتاح کرد
نمایشگاه بین المللی صنعت ساختمان؛ ۲۷ مرداد
تشدید نظارت بر بازار برنج، روغن و شکر  (۲ نظر)
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه  (۲ نظر)
وزیر نیرو: از مردم بابت کاهش فشار آب عذرخواهی می‌کنیم  (۱ نظر)
رویداد «کاروان روایتها» برگزار می‌شود  (۱ نظر)
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی  (۱ نظر)
عدم خروج خانه اقبالیان در استان همدان از ثبت ملی  (۱ نظر)
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است  (۱ نظر)
عراقچی: نمی‌توانیم از غنی سازی دست بکشیم  (۱ نظر)
حمله گسترده سایبری به زیرساخت‌های آمریکا  (۱ نظر)
سازمان ملل: غزه با گرسنگی فاجعه‌بار رو‌به‌رو است  (۱ نظر)
خلع سلاح یمن غیرممکن است  (۱ نظر)
تظاهرات حمایت از غزه در ترکیه، اردن، مصر، عراق و لیبی  (۱ نظر)
تشییع پیکر مادر سه شهید و چهار جانباز دفاع مقدس در شیراز  (۱ نظر)
حمله پلیس کانادا به تظاهرات کنندگان حامی فلسطین در شهر تورنتو  (۱ نظر)
تعطیلی ادارات مازندران در روز چهارشنبه اول مرداد  (۱ نظر)