• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۱۹۳۴۶۷
تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۳:۱۰
چهارمحال و بختیاری » اقتصادی

بادام به نام باغداران، به کام دلالان

بادام چهارمحال و بختیاری به علت کیفیت بالا توانسته در بسیاری از بازارهای جهانی ورود و در این بازارها جایگاه قابل توجهی یابد، هم اکنون بیشترین بادام این استان به هندوستان و کشورهای حوزه خلیج فارس صادر می شود.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز چهارمحال و بختیاری، به رغم اینكه بادام یكی از محصولات خشكباری مهم در ایران است وبادام به نام باغداران، به کام دلالان كشورمان در جایگاه پنجم تولید جهانی این محصول قرار گرفته است، پایین بودن متوسط عملکرد این محصول در کشور نسبت به سایر کشورهای جهان و صادرات خام و فله ای بادام از مشكلات عمده تولید و صادرات شده است.

سالانه حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار تن بادام در جهان تولید می شود كه ایران با تولید سالانه حدود ۲۰۰ هزار تن، پس از آمریكا، اسپانیا، سوریه و ایتالیا در جایگاه پنجم تولید جهانی این محصول قرار گرفته است.

بادام یكی از محصولات خشكباری مهم در ایران است و با توجه به ارزش غذایی، دارویی و بهداشتی بادام و محصولات جانبی این محصول اهمیت ویژه ای دارد، اما خشكسالی، سرمازدگی، پایین بودن متوسط علمکرد این محصول در کشور نسبت به سایر کشورهای جهان، نبود برداشت مکانیزه كه یکی از ضروریات تولید برای حضور در بازارهای جهانی است و همچنین نبود صنایع تبدیلی مناسب و صادرات خام و فله ای بادام از مشكلات عمده تولید و صادرات این محصول است.

سطح باغات بادام آبی و دیم در کشور بیش از ۲۰۰ هزار هکتار است كه هشت درصد سطح زیر كشت بادام جهان را شامل می شود و براساس برنامه پنجم توسعه باید میزان سطح زیر کشت بادام در کشور به ۲۴۰ هزار هکتار برسد.

در سال جاری حدود ۱۸۰ تا ۲۰۰ هزار تن بادام از باغات كشور برداشت شده است كه به گفته مسئولان وزارت كشاورزی امسال به دلیل نبود حواث غیرمترقبه تولید بادام نسبت به سال گذشته ۱۰ درصد افزایش داشته است.

استان های فارس، چهارمحال و بختیاری، خراسان شمالی، رضوی و جنوبی، آذربایجان شرقی، كرمان، مركزی و زنجان بیشترین تولید بادام در كشور را به خود اختصاص داده اند.

۲۰ درصد بادام كشور در چهارمحال و بختیاری تولید می شود و این استان در كشور رتبه اول را دارد، اما خشكسالی موجب كاهش تولید بادام مرغوب در این استان شده و با وجود اینكه این استان بالاترین تولید را دارد صنایع تبدیلی در این منطقه وجود ندارد و صادرات بادام خام و فله ای، ارزش افزوده و شأن بادام مرغوب ایرانی را كاسته است.

چهارمحال و بختیاری استانی سردسیر در رشته کوه زاگرس است که به علت داشتن شرایط آب و هوایی خاص و آب کافی زمینه توسعه در حوزه کشاورزی را دارد.

 

درخت بادام به واسطه مقاومت بالا و بازده ای مطلوب در این استان در بسیاری از مناطق استان کاشته شده و باغات بادام توسعه یافته است.

شهرستان های سامان و بن از مهم ترین مناطق زیرکشت بادام در چهارمحال و بختیاری هستند.

بادام استان چهارمحال و بختیاری بیشتر در ارقام مامایی، ربیع، سفید، سنگی و شاهرودی تولید می شود.

احمدزاده مدیر جهاد کشاورزی سامان می گوید: سالانه 14 هزار تُن بادام مامایی  در این شهرستان تولید می شود که از این میزان پنج هزار تُن مغز بدست می آید و بیش از چهار هزار تُن آن به هندوستان و کشورهای حوزه خلیج فارس صادر می شود.

پرورش ارگانیک بادام رمز موفقیت در فروش

مرادی یکی از باغداران  سامانی، استفاده نکردن از سموم دفع آفات و کودهای شیمیایی را از مهم ترین دلایل عیار بالا، خوش طعم و کیفیت مطلوب مغز بادام مامایی می داند و می گوید: محصولی که از کود و سموم کشاورزی کمتر استفاده شده یا اصلا استفاده نشده و برای مبارزه با آفات و امراض از روش های غیرشیمیایی استفاده شده باشد، تست قبولی را در آزمایشگاه شرکت های خارجی خریدار، کسب می کند.

ابراهیم شیرانی مدیر باغبانی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری هم می گوید: اصلاح و احیاء، افزایش مواد آلی خاک، روش‌های به زراعی، استفاده از ارقام مرغوب و مطلوب و اجرای سامانه‌های نوین آبیاری نقش به سزایی در افزایش عملکرد بادام دارد.

شهرک تخصصی بادام فرصتی برای برندسازی بادام

مدیر شرکت شهرک‌های کشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به استعدادیابی و توسعه باغات در اراضی شیبدار استان، می گوید:بادام به نام باغداران، به کام دلالان مسائلی مانند برندسازی و شناساندن ارزش بادام در بازار سبب شده است تا شهرک تخصصی بادام در مساحت بیش از ۲۰ هکتاری در شهرستان سامان شناسایی و مکان‌یابی شود.

دلشاد جهانبخشی، تغییر الگوی کشت، اصلاح و نوسازی باغات را از دیگر مزیت‌های راه‌اندازی شهرک تخصصی بادام در استان برشمرد و بیان کرد: این شهرک سبب می‌شود اقتصادی خودگردان با مشارکت مردم برای تکمیل زنجیره تولید بادام در استان شکل گیرد و کشاورزان و باغداران شناخت کاملی از بازار پیدا کنند.

 به گفته وی، راه‌اندازی این شهرک علاوه بر افزایش آگاهی باغداران، حضور دلالان در بازار بادام را هم کاهش می‌دهد.

شاهبندری مدیرعامل شرکت فراوری بادام هم می گوید: در پنج کارگاه فراوری مغز بادام، سالانه بیش از یکهزار تُن مغز بادام ضدعفونی و در بسته های 70 تا 150 دانه سورت و بسته بندی می شود که درصدی زیادی از خام فروشی جلوگیری می کند.

 

مولوی کارشناس جهادکشاورزی هم می گوید: پیش ترها محصول بادام تولیدی چهارمحال و بختیاری قبل از بسته بندی هیچ نام وبادام به نام باغداران، به کام دلالان نشانی نداشت، اما هم اکنون این محصول به هرکجای جهان هم صادر شود، به نام چهارمحال و بختیاری شناخته می شود.

وی می افزاید: 10 هزار بادام کار مامایی در شهرستان های بن و سامان به صورت حرفه ای پس از فرآیند خشک و انبارسازی، محصول خود را روانه انبارهای خانگی می کنند و در این انبارها 200 کارگر خانم بادام را مغز، ضدعفونی، سورت و بسته بندی می کنند.

به گفته این کارشناس کشاورزی، پس از بسته بندی عمده بادام مامایی استان به هندوستان صادر می شود که در آن کشور به قیمت هر کیلوگرم 50 دلار به فروش می رسد و با این فرآیند حالا هر کیلوگر مغز بادام با ارزش افزوده دو برابری نسبت به بادام خام فروخته می شود.

تولید بادام فعالیتی پُرزحمت با سود کم برای باغداران

مرادی یکی از باغداران سامانی می گوید: باغداران و تولید کنندگان مجبورند شش ماه را به پرورش و نگهداری درخت بپردازند که در این مدت کارهای طاقت فرسایی همچون آبیاری، کوددهی، هرس، پیشگیری از سرمازدگی، برداشت محصول، پوست کنی و خشک کردن بادام را انجام می دهند.

وی می افزاید: در نهایت بادام با پوست یا مغز بادام را به نصف قیمت به دلالان و تاجران می فروشند و میزان سودی که کشاورزان به رغم زحمات فراوان، بسیار کمتر از سودی است که عاید تاجران و دلالان داخلی و به ویژه خارجی می شود.

 
 
 

 




بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
شهید قندی به‌دنبال خاموشی برق
ثبت نام ۲ هزار و ۵۳۴ داوطلب شورا‌های روستایی در خراسان‌شمالی
شرایط استفاده دانشجویان سنواتی دانشگاه تهران از خوابگاه
مهار آتش سوزی یک خانه مسکونی در رشت، بدون آسیب جانی
واکسیناسیون فلج اطفال هزار و ۶۰۶ کودک در کیش
نفت، نفتا، گاز مایع و میعانات گازی پیشتاز عرضه در بازار فیزیکی
صدور رای کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال درباره پرسپولیس
قهرمانی دانش آموزان ناحیه یک ارومیه در مسابقات استانی والیبال
ثبت نام هفت هزار داوطلب در انتخابات شورا‌های اسلامی روستا‌های آذربایجان‌غربی
امضای ۶ سند همکاری و توسعه میادین نفتی در دستور کار اجلاس ایران و روسیه
مسمومیت ۴ نفر با گاز مونوکسید کربن در باخرز
وصول ۲۷۶ میلیارد تومان عوارض سبز در خراسان رضوی
ثبت نام ۴۳۰۱ نفر برای شورا‌های روستایی آذربایجان شرقی
کشف ۵۶۵ فقره سرقت خشن و بازداشت ۲۶۴ سارق
توقیف محموله ۱۴ میلیاردی دارو و تجهیزات پزشکی قاچاق در مرز تایباد
کاروان تماشاخانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به اشنویه رسید
ارزش کالاهای قاچاق کشف شده در گمرکات استان کرمانشاه به بیش از ۲۷۰ میلیارد تومان رسید
بزرگ‌ترین طرح توسعه حرم امام حسین (ع) امروز کلنگ زنی می‌شود
دستگیری ۲ سارق سابقه‌دار در سیروان
توسعه دوره پیش‌دبستانی، کلید موفقیت آموزشی کودکان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
پایان دور دوم گفتگوهای هسته ای ایران و آمریکا
بازتاب سخنان مقام معظم رهبری در رسانه‌های مختلف
عکس‌های ارسالی برای مسابقه عکاسی حیات وحش لندن
ارتش برای مقابله با دشمن آماده است
ما داغدار و عزادار خون‌های ریخته شده در فتنه دی‌ماه هستیم
پزشکیان: نیرو‌های انتظامی مایه عزت و امنیت کشورند
دور دوم مذاکرات در ژنو، ظهر امروز
مشخص شدن نخستین حریفان ایران قبل از جام جهانی ۲۰۲۶
درخشش قصه‌گویان خوزستانی در بیست‌وهفتمین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی
عراقچی: فضای سازنده‌تری در مذاکرات ژنو وجود داشت
نشست پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان یزد
دستورالعمل فعالیت صنوف و اماکن عمومی در ماه رمضان ۱۴۰۴
مراسم تشییع پیکر زنده یاد عنایت الله بخشی
ایستادگی ملت ایران، آمریکا را به میز مذاکره بازگرداند
بازدید دادستان تهران از سایپا
مرحله نخست رزمایش نیروی دریایی سپاه در جزایر ایرانی  (۹ نظر)
بازتاب اعلام حمایت افغانستان از ایران در برابر آمریکا  (۴ نظر)
آگهی مزایده عمومی فروش خانه‌های سازمانی اداره کل راه و شهرسازی استان تهران  (۱ نظر)
جایزه معتبر فیزیک جهان به استاد یزدی اعطا شد  (۱ نظر)
اجرای نخستین تراموای شهری کشور در تبریز  (۱ نظر)
ما داغدار و عزادار خون‌های ریخته شده در فتنه دی‌ماه هستیم  (۱ نظر)
نجات کودک ۴ ساله با پیجویی‌های پلیس/معجزه در دل طوفان؛ خداوند جان کودک کرمانی را از مرگ نجات داد!  (۱ نظر)
روبیو: منتظر نتایج گفت‌و‌گو‌ها با ایران می‌مانیم  (۱ نظر)
قطار قم ـ تبریز بهار ۱۴۰۵ راه‌اندازی می‌شود  (۱ نظر)
دستورالعمل فعالیت صنوف و اماکن عمومی در ماه رمضان ۱۴۰۴  (۱ نظر)
عزیمت وزیر امور خارجه به سوئیس  (۱ نظر)
شهادت مأمور انتظامی پاسگاه سوسن ایذه   (۱ نظر)
مراسم تحلیف سردفتران اسناد رسمی گیلان در رشت  (۱ نظر)
نیجریه استقرار نظامیان آمریکا درخاک خود را تأیید کرد  (۱ نظر)
اجرای پویش کودکان سایبری در استان  (۱ نظر)