• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۲۲۲۶۲
تعداد نظرات: ۸ نظر
تاریخ انتشار: ۱۱ دی ۱۴۰۰ - ۲۰:۰۰
وبگردی

قانونی برای یابندگان گنج

هرگونه حفاری، خرید و فروش و تخریب و دستکاری و نقل و انتقال روی میراث فرهنگی و آثار باستانی به موجب مواد قانون مجازات اسلامی پیگرد کیفری دارد ولی به نظر می‌رسد مجازات‌های در نظر گرفته شده کارایی و مانعیت ندارد و باز می‌طلبد که مقررات و مجازات‌های سنگین‌تری برای سودجویان در نظر گرفته شود.

به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما , یافتن گنج و وسوسه یک‌شبه پولدار شدن سرابی است که بعضی‌ها را در مسیر جست‌وجوی آن می‌اندازد؛ مسیری که بوی طلا را به مشام می‌رساند و دل را هوایی می‌کند. مسیری پرخطر که افراد خوش‌شانس را میهمان کلاه گشاد می‌کند و افراد بدشانس را در چاه طمع گرفتار می‌کند و گاه قربانی جنایتی هولناک.
پرونده‌هایی که در آن افراد به طمع یافتن گنج به دام جانی یا جانیان افتاده‌اند کم نیستند. شاید ناآگاهی افراد از اینکه یافتن گنج خود یک جرم محسوب می‌شود و مجازاتی سنگین در پی دارد، در وقوع چنین جنایت‌هایی بی‌تاثیر نباشد.
گاه این فریب از طریق پیامکی صورت می‌گیرد که از مدت‌ها قبل برای خیلی‌ها ارسال شده است. پیامکی که در آن فردی که خود را از عشایر جنوب کشور معرفی کرده نوشته است: «من گنج پیدا کرده‌ام. استخاره کرده‌ام و شماره شما آمد، می‌خواهم این سکه‌ها و مجسمه‌ها را بفروشم و....

قانونی برای یابندگان گنج

گاهی هم کلاهبرداران و گنج‌یاب‌ها از شیوه‌های دیگری برای کلاهبرداری استفاده می‌کنند. البته گاهی هم کلاهبرداری‌ای در میان نیست و گنج‌یاب‌ها به دنبال یافتن گنج، شهرها و روستاها را زیر پا می‌گذارند تا به گنج برسند.

هرگونه حفاری، خرید و فروش و تخریب و دستکاری و نقل و انتقال روی میراث فرهنگی و آثار باستانی به موجب مواد قانون مجازات اسلامی پیگرد کیفری دارد و قانونگذار مقرراتی در این رابطه اعمال کرده است. طبق ماده 562 قانون مجازات اسلامی هرگونه حفاری و کاوش برای به دست آوردن اشیای عتیقه ممنوع است و مرتکبین به شش تا سه سال حبس محکوم می‌شوند. اگر حفاری در آثار فرهنگی تاریخی ثبت شده باشد مجرمان علاوه‌بر ضبط ‌آلات و ادوات حفاری و جبران خسارت وارده به آثار، به اشد مجازات محکوم می‌شوند.

با همه این اوصاف به نظر می‌رسد اهمیت بایسته و شایسته‌ای که باید به میراث فرهنگی داده شود چندان جدی گرفته نشده است. ابنیه تاریخی و آثار باستانی هر کشوری شناسنامه آن کشور است و میراث ارزشمندی برای آن جامعه به حساب می‌آید. اهمیت موضوع به حدی است که کمتر کسی در این رابطه دچار تردید و انکار است. با وجود مقرراتی که گفته شد، شاهد هستیم سودجویان صابون همه مشکلات را به تن خود زده‌اند و حاضر هستند هزینه‌های هنگفتی را متحمل شوند تا سود بیشتری از این طریق عاید آنها شود.

تجهیز ماموران سازمان میراث فرهنگی و کمک ماموران انتظامی و سایر نهادها در جهت حفظ و حراست از ابنیه تاریخی و دفینه‌ها لازم و ضروری است. موضوع آنقدر جدی است که به نظر می‌رسد علاوه‌بر کمک سایر نهادها و وزارتخانه‌ها باز هم مقررات سخت‌تری در رابطه با متخلفان و سودجویان باید وضع شود.

در قانون مجازات اسلامی چند ماده قانونی برای افرادی که مبادرت به خرید و فروش دفینه‌ها و میراث فرهنگی می‌کنند اختصاص داده شده و مجازاتی از زندان تا جزای نقدی برای مجرمان تعیین شده است اما باز هم علی‌رغم این قوانین به نظر می‌رسد مجازات‌های در نظر گرفته شده کارایی و مانعیت ندارد و باز می‌طلبد که مقررات و مجازات‌های سنگین‌تری برای سودجویان در نظر گرفته شود.

قتل عام اعضای خانواده
بیست‌و‌یکم اردیبهشت امسال بود که یک کارمند و سه عضو خانواده‌اش در این مسیر جانشان را از دست دادند. مرد جنایتکار که کارمند بانک و همسر و دو پسر دوقلویش را به بهانه‌ معامله عتیقه زیرخاکی به جاده بیجار کشانده بود آنها را کشت و 16 میلیون تومانی که همراه داشتند دزدید.

قتل پسرخاله به‌خاطر دعوا بر سر زیرخاکی
در حادثه‌ای دیگر، یک مرد باغدار نیز نوزدهم مهر سال 91 در دعوا بر سر عتیقه‌های زیرخاکی پسرخاله‌اش را در استان البرز کشت و هشت ماه بعد از جنایت لب به اعتراف گشود. این مرد گفت: «پسرخاله‌ام در باغم عتیقه زیرخاکی پیدا کرده بود و برای تصاحب عتیقه‌ها شبانه دست به حفاری زده بود. سر همین موضوع با او درگیر شدم و او را کشتم.»

قتل فروشنده سکه‌های تقلبی به دست سه پسر
سه پسر جوان نیز که سال 90 در معامله گنج، فریب خورده بودند دست به جنایت زدند. پسران جوان با مرد روستایی که پیامک فرستاده بود به دنبال مشتری مناسبی برای خرید سکه‌های زیرخاکی است، قرار گذاشتند و پس از پرداخت 40 میلیون تومان به مرد روستایی کیسه پر از سکه را تحویل گرفتند. آنها اما در میان راه وقتی پی بردند سکه‌ها تقلبی است به قزوین بازگشتند و پیرمرد را با ضربه‌های مشت و لگد کشتند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۸
جدا از هر چیزی ولی قانونی شدن اثار باستانی به شرط اینکه فقط از ایران خارج نشه خیلی خیلی خوبه غذارو هم اگر بیش از اندازه بخوری باعث دل درد میشه خوب هر کاری معایب و مزایای خودشو داره مکر الان غیر قانونی هیچ اثاری تو خارج از جمله انگلیس و فرانسه نیست که کلا قاچاق شده .
با سلام، قانونی که گذاشتید مثل خیلی از قانون های دیگه با شرع اسلام مطابقت نداره، یابنده گنج طبق فتوای مراجع عظام تقلید، صاحب گنج است
گنج هر کسی پیدا کرد مال خودشه ومیتونه به اطرافیاش کمک کنه
كشور عجيبي داريم اگه تو خونه خودمان گنج يا طلاا پيدا شود مال دولت است ولي اگر كمي ترياك يا مشروب پيدا كنن مال خود شخص هست
باید اجازه بدن مردم پیدا کنند خودشون بخرن دو طرف سود میکنن
قانون دین اسلام که میگه یابنده گنج صاحبشه حالا این مفاد قانون ازکجا تون درآوردین الله اعلم
سلام مگه میشه یک ادم معمولی اثار ملی را ازکشور خارج کند
اسلام میگه گنج کلاله وبهش خمس واجبه
نظر شما
آخرین اخبار
احداث سه هزار و چهار هزار و ۷۰۰ واحد مسکن در شهرهای امیر کبیر و مهاجران استان مرکزی
تجدید میثاق عاشقان حسینی در مهاباد
نذری متفاوت در فصل همدلی با حسین (ع) در اصفهان
لالایی مادرانه به یادکوچک‌ترین شهیدکربلا
اجتماعات شبانه مردم بیرجند در شب‌های محرم، شور دیگری دارد
احیای سنت محرمی «واملوپزان» در دیباج دامغان
نبود سالن اختصاصی مهمترین مشکل ورزشکاران رشته سنگنوردی
مراسم تشییع پیکر رهبر شهید باید با شکوه و عزت برگزار شود
آغاز فرایند عرضه خودرو‌های وارداتی با افتتاح حساب وکالتی
تلاش کشاورزان قزوینی برای تأمین ۳۰۰ هزار تن دانه طلایی
سرمایه‌گذاری ۶۰ هزار میلیاردی در طرح‌های بیع متقابل آبفای استان
بازتاب درخشش تیم ملی فوتبال در بازی مقابل بلژیک در رسانه‌ها و شخصیت‌های فوتبالی خارجی
پیش بینی جوی آرام و صاف برای آسمان لرستان
قوه قضائیه؛ نگهبان حقوق مستضعفان و سپر بلای ملت ایران است
مردمی بودن، اولویت برنامه‌های امسال هفته قوه قضاییه است
لزوم تقویت اشتراکات فرهنگی تایباد و هرات افغانستان
برخورد با فساد مالی، اداری و رشوه خواری در سیستان و بلوچستان
تامین تجهیزات ورزشی۲۰۰۰ مدرسه دولتی استان
صد و سیزدهمین شب حضور کردستانی‌ها در سنگر خیابان
تسهیل تردد زائران با همراه داشتن اسناد بین المللی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
عراقچی: برخی دارایی‌های مسدودشده ایران آزاد شدند
مذاکرات چهارجانبه ایران، آمریکا، قطر و پاکستان
ونس: پیشرفت بزرگی در رابطه با ایران انجام شده است
واریز حقوق بازنشستگان تا پایان امروز تکمیل می‌شود
نرخ طلا، سکه و نقره در بازار مشهد / یکشنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۵
قرعه‌کشی ایران‌خودرو امروز برگزار می‌شود
عرضه کوله اضطراری در تهران
تساوی ارزشمند فوتبال ایران مقابل بلژیک
مودیان نگران نباشند؛ مهلت ارایه اظهارنامه‌های مالیاتی تمدید خواهد شد
بیانیه مشترک قطر و پاکستان درباره مذاکرات سوئیس
مورینیو: بیرانوند باید در تیم‌های بزرگ اروپایی باشد
نشست وزیران خارجه مصر، ترکیه، عربستان و پاکستان در قاهره
البرز آماده برگزاری انتخابات شورا‌های اسلامی شهر و روستا
نتایج مرحله نخست آزمون حفظ تخصصی قرآن اعلام شد
رسانه عبری: اسرائیل بار دیگر تسلیم شروط ایران شد
قطعی سامانه اینترنتی برخی بانک‌ها و بلوکه شدن پول مردم  (۲۷ نظر)
فرمانده قرارگاه خاتم‌: شهید پاکپور معمار تحولات عملیاتی بود  (۱۸ نظر)
یارانه خرداد ماه دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد  (۷ نظر)
پرواز پراید بر فراز بام یک منزل مسکونی  (۴ نظر)
قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء: تنگه هرمز بسته خواهد شد  (۳ نظر)
نتایج وام ۷۵ میلیون تومانی بازنشستگان کشوری اعلام شد  (۲ نظر)
واکنش بقایی به نفاق و ریاکاری وزیر خارجه فرانسه  (۱ نظر)
مراسم شیرخوارگان حسینی (ع) ماه محرم ۱۴۰۵ _ استان‌ها ۳  (۱ نظر)
ترخیص مواد اولیه تولید داروی دیابتی با ورود دادستانی تهران  (۱ نظر)
ورود هیئت مذاکره کننده ایران به سوئیس  (۱ نظر)
نخستین شب مراسم عزاداری محرم در جوار محل عروج ملکوتی قائد شهید انقلاب  (۱ نظر)
عارف: مردم بیش از خود گرانی، تحت فشار روانی آن هستند  (۱ نظر)
جام جهانی ۲۰۲۶، اینفانتینو: نمایشی الهام‌بخش از مقاومت و اشتیاق را دیدیم  (۱ نظر)
آسمانی شدن مادر شهید والامقام اشتیاقی در مِشکان شهرستان نی ریز  (۱ نظر)
آغاز عملیات عمرانی شهر گوزلدره با اعتبار ۱۰ میلیارد تومانی  (۱ نظر)