پخش زنده
امروز: -
دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت فیلترینگ یک ابزار است که اگر درست استفاده کنیم، چیز خوبی است و اگر بد استفاده کنیم، چیز بدی است. فیلترینگ یکی از ابزارهای مختلف است که کشورها برای پیاده سازی حکمرانی قانونمند خود از آن استفاده میکنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دبیر شورای عالی فضای مجازی با حضور در برنامه صف اول به پرسش ها درباره حکمرانی فضای مجازی پاسخ داد.
سوال: با خود مصوبه شروع کنیم، وقتی دیروز این خبر منتشر شد که این جلسه برگزار شود و قرار است این تصمیم گیری شود راجع به فیلترینگ هرکسی از نگاه خودش به موضوع نگاه میکرد و با این که خبر آمد و واتساپ و گوگل پلی رفع فیلتر شد. اما کسی نمیداند که چه اتفاقاتی افتاد و چه روندی طی شد تا به مصوبه دیروز رسید؟
سید محمد امین آقامیری، دبیر شورای عالی فضای مجازی: از گذشته و سال گذشته یک سری موضوعاتی بود، از مهرماه شروع شد، اوایل مهرماه با نظر رئیس جمهور محترم یک مکاتبهای با اعضای شورای عالی فضای مجازی شد و از آنها درخواست کردیم که طرح ها، نگاهها و چارچوبهایی که برای این مسئله دارند را برای مرکز ملی فضای مجازی ارسال کنند. تقریبا تا اواسط آبان ماه دستگاهها نظرات خود را فرستادند و ۹ مجموعه چارچوبهای مدونی و موضوعات کامل و الزامات و راهکارهای شان را ارسال کردند و با توجه به این ماموریت اصلی این موضوع در دولت با وزارت ارتباطات بود که یک طرح خوب و عملیاتی که در جلسه دوم شورای عالی هم اعلام شد، آماده کرده بود.
سوال: همان طرح چهارمرحلهای؟
آقا میری: چند مرحله داشت ما در جلسه دوم شورا اول یک سبقهای از موضوعاتی که هشت دستگاه دیگر فرستاده بودند بررسی شد در سرفصلهای مختلف و بعد از آن ملاحظات اعضای شورا مطرح شد و در انتهای جلسه وزیر ارتباطات چارچوب و اصول و سیاستها به صورت کلی برنامه شان ارائه کردند. در انتهای جلسه جمع بندی این گونه شد که یک کارگروهی تشکیل شود و این کارگروه جنبههای مختلف و طرحها و نکات را همه را مطرح کرده و طرح را تکمیل کند.
سوال: یک کمیته جدید، قبلا هم شما به دستور رئیس جمهور یک کمیته تشکیل داده بودید؟
آقا میری: در این فرآیند کمیته جلسه اولش را برگزار شد و آقای دکتر عارف معاون اول رئیس جمهور که یکی از ظرفیتهایی است که ایشان متخصص این حوزه و کمک هستند به این فرآیند. با حضورشان در جلسه اول در خدمت ایشان تشکیل شد و نکات سیاستهای کلی مطرح شد، کارگروه که بلاخره دو جلسه بود باید جمع بندی میکردند و نکته جالبی که اتفاق افتاد و خبر منتشر شد، شش طرح دیگر به مرکز رسید، برخی از آنها از اعضای شورا نبودند حتی نهادهای علمی و دانشگاهی که در این حوزه مطالعات کرده و تجربه دنیا را بررسی کرده بودند که در مرکز ارسال شد و جلسهای با این خبرگان و کارشناسان دانشگاهی و دستگاههای دولتی داشتیم که بتوانیم جنبههای مختلف موضوع را بررسی کنیم، اصل صورت مسئله در این فرآیند این بود که در جلسه فعلی مشخصات مختلفی دارد که باید یک شرایط بهتری را رقم بزنیم که افزایش حکمرانی داشته باشند و مردم رضایت بیشتری داشته باشند، قانونمند باشد و مخاطراتی اگر وجود دارد کنترل شود و فضای فعالیت برای مردم بازتر باشد. برای این که بتوانیم به یک وضعیت بهتری برسیم، همه اعضا تلاش کردند که یک طرح جامع الطرافی داشته باشیم که به این نقطه دست پیدا کنیم. این فرآیند طی شد بعد جلسه سران قوا تشکیل شد و خدمت شان عرضه شد موضوع و نکاتی مطرح کردند و با اعضای دولت و جاهای مختلف در ده روز خیلی پرفشار جلسات نهادی جمع بندی داشتیم و یک جمع بندی با حاصل کار همه این دستگاهها و مجموعهها بود؛ که توانست با اکثریت آرا در شورا تصویب شود، به دست آمد.
سوال: یک سری انتقادات است که شورای عالی فضای مجازی این پیش نویس را به ما میداد، کارشناسان البته، این پیش نویس را میداد ما اعلام نظر میکردیم، شورای عالی فضای مجازی واقعا نظرات کارشناسان در جلسات مختلف دریافت کرده و در نهایت به این مصوبه و ساختار و برنامه رسیده است؟
آقا میری: وظیفه شورا سیاست گذاری مباحث کلامی است، اصولا مباحث کلام تصمیمات جزئی نیست که سلیقه من یا یکی دیگر باشد. در این موضوعات کلام مهمترین بحث این است که بتوانیم همه ابعاد دیده شود، چون تصمیمی که گرفته میشود یک سری تبعات و مشکلاتی ایجاد میکند از آن طرف تصمیمها در فضای سیاستهای صفرو یک نیست، یعنی من خدمت دوستان همیشه عرض میکردم، شاید من ده تا راه حل خوب جلوی میز بگذارم، این ده تا راه حل هیچ کدام غلط نیست، هر کدام مزایا و معایبی دارند، با چه مشخصاتی بخواهید بهینه سازی انجام دهید و کار سخت در حوزه سیاست گذاری این است که نگاهها و جریان و افکار مختلف کنار همدیگر بنشینند و بتوانیم با صحبت کردن و با استدلال و فهم نگاه همدیگر یک جمع بندی مناسبی از موضوع داشته باشیم که البته تاکید کنم آقای رئیس جمهور و معاون اول هر دو تاکید داشتند که سعی کنید که حداکثری طرح داشته باشیم که بتوانیم همراهی کلی به وجود آید.
سوال: یک تصویری برای ما روشن کنید از نقشه راهی که قرار است شورای عالی فضای مجازی برود، گفتند چهارمرحله است، شورا ۱۰ سیاست را مشخص کرده است برای پلتفرمهایی که میخواهند داخل ایران فعالیت کنند در خصوص ساختار و نقشه راهی که قرار است طی شود به چه نتیجه ایی رسیدهاید؟
آقا میری: اگر بخواهم برای مردم عزیز باز کنم موضوع را، کاری که دیروز شورای عالی فضا مجازی یک نقشه راهی مشخص کرد که بخشی دستگاههای مختلفی کارهای مختلفی انجام دهند که ترکیب این کارها منجر به شرایط بهتری برای زیست مردم در فضای مجازی باشد، این موضوع جنبههای مختلف دارد. از ابعاد مختلف نگاه کنیم، یک موقعی نگاه اقتصادی به موضوع دارید، حتما نگاه اقتصادی در جایی که مردم زندگی میکنند مسئله مهمی است. نگاه فرهنگی و نگاه محتوایی هم یک سری راهکارهای خودش را دارد، از جنبه مخاطرات و کلاهبرداری که آن هم نگاه خودش را دارد، حرکتی که دیروز انجام شد، حقیقتا یک راهکاری بود برای هم تسهیل دسترسی مردم به محتواهای مختلف به خدمات مختلف، به کارکردهای مختلف به فضای مجازی و هم یک بستهای برای ارتقای حکمرانی قانونمند، یعنی به شیوهای که ما بتوانیم با بخشهای مختلفی که مثل پازل کنار هم قرار گرفته و همدیگر را تکمیل میکنند از جنبههای مختلف بهبودهایی بدهیم، هر تصمیمی نقاط قوت و نقاط ضعف دارد، نکته مهم این است که سیاست گذار و تصمیم گیر بداند آگاهانه چه نقاط قوتی را تقویت میکند و چه نقاط ضعفی در مسیرش است، هیچ راه حل دفعتا وجود ندارد، همه راه حلهای سیاست گذاری گام به گام است و یک سری اقدامات صورت میگیرد و یک سری مزایا و معایبی دارند که سعی میکنیم که معایب را برطرف و یک سری مزایای جدید ایجاد کنیم و پله به پله جلو میرود.
سوال: این که مرحله به مرحله میرود دلیل دارد و شما میخواهید ایرادات را برطرف کنید، از یک بعد دیگر الان شما بلاخره چه اتفاقی قرار است رخ بدهد، الان شاید برای بیشتر مردم این سوال است که این نقشه راه را به دلایلی شما به عنوان دبیر شورای عالی فضای مجازی برای تان این امکان نباشد که با جزئیات بگویید، ولی قرار است در چند مرحله مثلا در چهارده ماه این داستان بحث محدودیتها را ساماندهی کنید. قرارست در چهار مرحله برای پلتفرمهایی که فعالیت کنند که در چند مرحله این اتفاق بیافتد؟
آقا میری: چند برنامه نیاز است که ما توضیح دهیم، اما از همین نکتههایی که شما گفتید استفاده میکنم برای این که بحث را پیش ببرم، اسناد یک سری اصول کلی دارند که اصول فقط چارچوبهای من است که برام مهم است و یک سری پارامترهایی است که میخواهم این را بهینه کنم و در بهترین نقطه خودش قرار دهم، یک بحث هم سیاست ها، سیاستها ناظر به فعالیتهای سکوها نیست بیشتر ناظر به سیاستهایی است که بخواهد آن اصول را پیاده کنند. اگر ما مثلا بگوییم حکمرانی قانونمند و افزایش رضایت مردم.
سوال: در نهایت آن پلتفرمها باید با این ده تا اصول خودش را تطبیق دهد که اگر میخواهد در کشور ما کار کند؟
آقا میری: مثلا در سیاست میگوییم ما نیاز داریم که فعالیتها جریان تولید محتوا را در کشور تقویت کند، آن چیزی که مردم استفاده میکنند، همه ما از فضای مجازی و اینترنت و خدمات مختلف چه استفادهای میکنیم یا میخواهیم یک فیلم ببینیم یا افرادی میخواهند بازی کنند، افرادی میخواهند مطالعه کنند یا شبکههای اجتماعی فعالیت کنند به این محتوا نیاز دارند، این همه در کشور فعالیت داریم، دوستانی در حوزههای انسان رسانهها و جاهای مختلف فعالیت میکنند، این فضا را باید بتوانیم تسهیل کنیم، افراد بیشتر کار کنند، این یکی از همان جاها است که زیست اجتماعی مردم را بهتر میکند، فیلمهای بهتری تولید شود، کارهای بحثهای کتابخانه دیجیتال اتفاق بیافتد و فعالین دانش بنیان، نخبگان داخل کشور که میخواهند محصولی را توسعه دهند، راحتتر و بهتر کارشان را انجام دهند که این میشود سیاستهایی که در این حوزه داریم. در لایه بعدی فعالیتهایی که میخواهد شکل بگیرد که این شورای عالی فضای مجازی حوزه بالادستی صحنه است.
سوال: باز هم بخواهیم یک جزئیات بیشتری که دغدغه مردم است از شما بپرسم، الان چرا واتساپ و گوگل پلی که معیار شما برای این دو پلتفرم چه بوده است، تلگرام چرا نه، آیا در مرحله بعد پلتفرمهای دیگر رفع فیلتر شوند با شرایطی که شما اشاره کردید؟
آقا میری: ما بالای ده – دوازده در این طرحهای مختلف مطرح شده بود که مدلهای مختلفی که با اینها تعامل کنیم، چند تجربه در دنیا وجود دارد، خیلی از کشورها معروف است که مردم در جریان هستند بعضی جاها کمتر اشاره شده است، همین کشورهای اطراف خودمان، حوزه خلیج فارس چند مدل برای فعالیت سکوها در کشورها موجود است. شایعترین مدلی که وجود دارد سکوهای مختلف میآیند در قالبی که کشورها تعیین میکنند شروع میکنند به فعالیت کشورها همه چارچوب مشخصی دارند، چه در حوزه زیرساختی چه در حوزه خدماتی، بحث اینترنتهای ماهوارهای و هم زیرساختهای فنی و سکوهای پیامرسان، مالی و سلامت و سکوهای بزرگ دنیا با همه کشورها تفاهم نامه و قراردادها و مجوزهایی میگیرند و در چارچوب مجوز کار میکنند. مثال در کشورهای مختلف یک سکوی واحد محتواهای مسدود شده متفاوتی دارند. محتواهای ترویج شده متفاوتی دارند این براساس آن جواز و سیاستی است که کشورها کار میکنند، یکی از اصلیترین مسائل ما این است که ما بتوانیم با سکوها یک تفاهمات را انجام دهیم که در چارچوب قوانین و مقررات فعالیت کنند، این نیاز به صحبت دارد.
سوال: در حال حاضر واتساپ و گوگل پلی که رفع فیلتر شدند آیا این اقدامات انجام شده است؟
آقا میری: ابزارهای مختلفی برای حکمرانی قانونمند داریم که در لایه سکو انجام دهیم حکمرانی قانونمند در سطح کلان شورا است، در رابطه با این سکوها بحثهای مختلفی انجام شد که یک سری از این سکوها خدماتی هستند که خیلی از سکوها در کشور باز هستند، سکوهای متعددی هستند که اینها با آنها مذاکره انجام نشده باشد ولی چارچوبها را استانداردهای خودشان رعایت میکنند.
سوال: در قالب سیاستهای شما میگنجد؟
آقا میری: زیاد منافع و مضاری که دارد قابل بررسی بوده است و همه بررسی شده است.
سوال: مراحل بعدی چطور؟
آقا میری: مراحل بعدی راهکارهای متعددی در نظر گرفته شده است به دستگاهها ماموریتهای مختلفی داده شده از سازوکارهای مختلفی که برای اعمال قوانین و مقررات و چارچوبهای کشور در سکوهای مختلف هستند مشخص شده است و دستگاهها ماموریت دارند از ابزارهای مختلفی این مسیر را پیش ببرند و مذاکره کنند و مسیرهای دیگری را در نظر بگیرند که در یک فرآیند مشخص و چارچوب داری مسیر را پیش ببریم.
سوال: آن نکتهای من به آن اشاره کردم در چهارده ماه تایید میکنید که همه اقدامات در چهارده ماه بررسی و پیگیری شود و ۱۴ ماه تمام این مسائل تعیین تکلیف شود، درست است؟
آقا میری: در سند زمانبندی به جزئیات ذکر نشده است ولی برآوردهایی متخصصین و دستگاههایی که باید کار انجام دهند به مرکز ملی ارائه دادند، هم نظر رئیس جمهور و سایر قوا و اعضای شورا تاکید داشتند تا جایی که میشود این فرآیند تسریع شود و دستگاهها و نهادهای مختلفی که وظیفهای دارند با سرعت بیشتری این مراحل را انجام دهند و این مسیری که مشخص شده است و اقدامات تعیین شده هر چه زودتر به نتیجه برسد.
سوال: آیا با این مصوبه شما پلتفرمهایی که محدود شدند بازگشایی میشوند؟
آقا میری: در این مصوبه چارچوبهایی مشخص شده که براساس این چارچوب همه پلتفرمها قرار بگیرند که اگر قرار بگیرند بازگشایی میشوند.
سوال: یک قدم جلوتر برویم، به قول دوستان وقت حالا اگر این مسائل و محدودیتها را گذر کنیم به بحث حکمرانی میرسیم و حکمرانی قانونمند در فضای مجازی که مورد تایید حضرت آقا هم است، چطور دیده شده است؟
آقا میری: حکمرانی قانونمند یعنی چه، یعنی این که ما بتوانیم محیطی که در آن زندگی میکنیم، فضای مجازی مردم آموزش دارند، همین روزها که آموزش مجازی مدارس است، کسب و کار دارند، تفریح دارند، ارتباطات خانوادگی و دوستی دارند و یک محیط زندگی است و هرچقدر این محیط بتواند یک محیط ضابطه داری باشد، محیط مشخص و نسبت افراد و نسبت افراد عرضه دهنده خدمات و مصرف کننده خدمات و کاربران و مردم عزیز همه چیز مشخص باشد، مثل فضای جامعه فیزیکی در شهر زندگی میکنیم، الان در شهر رفت و آمد مشخص است، خرید مشخص است، چارچوب هاش با خیال راحت زندگی میکنیم در شهر، اگر از یک مغازه خرید میکنیم مغازه مجوز دارد، از وزارت صمت مجوز دارد، اگر کسی از ما کلاهبرداری یا دزدی کرد بدانیم کجا برویم، اگر بخواهیم کسب و کاری راه بیاندازیم میدانیم کجا باید برویم مجوز بگیریم، این محیط زیست باید سعی کنیم برای مردم یک محیط شفاف با وظایف و حقوق مشخص برای طرفین و قابل اعمال از لحاظ ضوابط و مقررات باشد که مردم با خیال راحتتر آن جا زندگی کنند، این حکمرانی در فضای مجازی، مسیری که طی شده است، فضای مجازی پیچیدگی هاش بیشتر از فضای مجازی است، فضای فیزیکی دستت به طرف میرسد، میروید در مغازه و میگویید این کالایی که به من دادید خراب است، در فضای مجازی دسترسی، خیلیها خارج از کشور خدمات ارائه میدهند، همه اینها علاوه بر بحث ضابطه و قانون مهم است بحث قدرت قانون و اعمال ضابطه هم مهم است. باید درفضای مجازی محیط و ضابطه را برای مردم ایجاد کنیم، که اگر مردم ضابطه و قوانین را رعایت کردند حاکمیت قانون و ضابطه قدرت اعمالش وجود داشته باشد و مردم بتوانند از منافع شان حفاظت کنند و یک زندگی خوبی را آن جا تجربه کنند که این ارتقای حکمرانی قانونمند است.
سوال: وقتی بحث حکمرانی قانون میشود از این طرف بحث فیلترینگ برداشت من از اظهارات کارشناسان و مسئولان مختلف این است و احساس میکنم ضرورت دارد ما نگاهمان به بحث فیلترینگ تغییر کند خیلیها فکر میکنند که بحث فیلترینگ فقط برای زمانی است که مشکلی پیش آمده است.
آقامیری: فیلترینگ یک ابزار است من اصلا تعجب میکنم میگویند ما مخالف یا موافق فیلترینگ هستیم مگر آدم میتواند مخالف ابزار باشد ابزار، ابزار است دیگر اگر از ابزار درست استفاده کنیم به جایش استفاده کنیم در مسیر درستش استفاده کنیم چیز خوبیه اگر بد استفاده کنیم در جای غلط استفاده کنیم به شیوهای غلطی استفاده کنیم این چیز بدی است فیلترینگ در واقع در کنار مذاکره در کنار مجوز در کنار قراردادها در کنار چارچوبهای اقتصادی در کنار حوزه ضوابط انحصار و رقابت، همه اینها ابزارهای مختلف حکمرانی هستند کشورها برای همین مختلف هم یک جعبه ابزاری دارند این جعبه ابزار موارد متعددی دارد که از این جعبه ابزار استفاده میکنند تا بتوانند حکمرانی قانونمند خودشان را پیاده کنند الان کشورهای مختلفی میشود نام برد کشورهای اروپایی شرق آسیا همین بحث غرب آسیا، منطقه خودمان بحث کشورهای حوزه آمریکا اینها همه شان مطالعات مفصلی انجام شده چارچوبهای مشخصی دارند هرکس میخواهد در آن حوزه به مردم شان خدمات بدهد باید قوانین شان را رعایت کنند مخصوصاً حوزههای سلامت، چون سلامت دادههای ماست، اطلاعات ما است بالاخره خیلی حوزه فرهنگ میتواند مؤثر باشد.
سوال: منظورتان این است ابزار با اهداف مختلف استفاده میشود؟
آقامیری: ابزارهای مختلف در جاهای مختلف برای اهدافی که حکمرانی وجود دارد استفاده میشود؟
سوال: حالا هم شاید دوباره برگردم به سؤال قبلتر هم که الان قاعدتاً من نمیتوانم یه حکمرانی قانونمند در فضای مجازی داشته باشم، اما با شرایطی که پلتفرم خارجی به آن شرایط تمکین نکرده اینها قابل جمع نیستند چه باید کرد؟
آقامیری: من میخواهم یه مثالی بزنم شاید کمک کند ما موقعی راجع به یک فعل تصمیم میگیریم میگوییم این لیوان اینجا جایش هست درست یا غلط، این یک تصمیم است راجع به این یک موقع میآییم از یک ارتفاع بالاتر میبینیم میگوییم یه برنامهای وجود دارد که کاری میخواهیم انجام دهیم یک هدفی دارد حالا این لیوان جایش اینجا توی دوربین بد دارد میافتد ولی آیا برنامه را چجوری کنیم که برنامه بهتر در سطح کلان به اهدافش برسد این اتفاق، اتفاقی است که ما سعی کردیم انجام بدهیم یعنی یک وضعیت موجودی داریم با مشخصههای مختلف یعنی از وضعیت زیستی که مردم دارند کسب و کاری که مردم دارند ما استفادهای که مردم دارند دسترسیهایی که مردم نیاز دارند و به خاطر آن نیازشان شاید مسیرهای مختلفی را مجبورند برسند ما باید مسیر را بگذاریم که گام به گام بتوانیم این فرایند کلان حکمرانی را ارتقاء بدهیم یعنی در هر تصمیم شاید شما جزئیاتی ببینید ولی اگر یک کم بیایید عقبتر نگاه کنید، درست است این یکسری معایبی دارد ولی سر جمع مزایایی دارد اتفاق میافتد که این مزایا موجب ارتقاء حکمرانی خواهد شد.
سوال: تقریباً ابعاد مختلف موضوع را بررسی کردیم جزئیات زیادی را اشاره کردید حالا اگر رفتیم مصوبه اجرا کردیم، اما سکوها و پلتفرمهای خارجی تمکین نکردهاند حالا به اون اصول و سیاستهای ما تکلیف چیست؟ حتی قرار بود مثلاً بیایند ایران دفتر داشته باشند میخواهم بگویم این قوانین این سیاستها که حالا میگفتند حالا در گزارشها خواندم ۱۰ سیاست سی گام اصلی را شورای عالی فضای مجازی من میگویم بر اساس اظهاراتی که برخی مسئولین مثل نماینده مجلس عضو شورا اینها در رسانهها مصاحبه کردند من بر اساس صحبتهای این بزرگواران میگویم شما دارید ۱۰ سیاست را اجرا میکنید و بر اساس آن ۱۰ سیاست آن پلتفرم باید خودش را تطبیق بدهد پس سی گام اجرایی را در چهارده ماه اینطور که میگویند قرار است برویم جلو حالا باز علیرغم همه این اقدامات اگر راضی نشدند که به سیاستها و قوانین کشور ما مثل قوانین و سیاستهای سایر کشورها که تن دادند تن بدهند تکلیف چیست؟
آقامیری: این سازوکاری که سایر کشورها تو این صحنه میبرند این است که شروع میکنند تفاهم کردن اگر نشد مثل کاری که ترکیه کرد کاری که ایالات متحده دارد میکند و کاری که فرانسه کرد بالاخره یا دستگیر کردند آنها یا دستگیر کردند یا میبندند ترکیه بست و فرانسه دستگیر کرد تا آن چارچوب شان را قبول کردند برخی مثل اتحاد اروپا جریمههای سنگین کرده، پانصد میلیون دلار چهل یکی از پلتفرمها را جریمه سنگین کرده یکی از شرکتها سر اینکه قوانین را نقض کردید و حتی استانداردهای محیط زیستی شان هم دارند برای اینها میگذارند و کارهای مفصلی انجام میشود در دنیا به طبع حکمرانی کشورها محترم است و هیچ کشوری نیست حالا کشورهای خیلی ضعیف باشند که بگویند ما حکمرانی نداریم دیگر هرچی سکو اراده کرد ما تابع سکو هستیم، ولی کشورهایی که برای خودشان هویت دارند دولت قوی دارند مستقر هستند همه با سکو در واقع یک چارچوبی تعامل میکنند حالا سکوهای همان تعاملی که با سایر کشورها کردند را بالاخره باید با ما داشته باشند اگر به هر دلیل نشد ساز و کارهای دیگهای هم تدبیر شده بخش خصوصی میتواند نقشآفرینی کند بخش خصوصی میتواند به واسطههایی این فرایند تفاهم را انجام بدهد میتواند از ابزارهای مختلفی برای حوزه استفاده کند و این فضا باز است که یعنی ما شاید حتی کم فضا را یک کم بازتر کردیم نسبت به سایر کشورها، چون سایر کشورها خود سکو و خود صاحب سکو باید بیاید تفاهم را انجام بدهد این فضا بازتر شده که بتوانیم یک مسیری را داشته باشیم.
سوال: امکان دارد یک پلتفر خارجی در بستر پلتفرم داخلی خدمات بدهد؟
آقامیری: تفاهم تجاری بین دو تا پلتفرم است اگر خودشان بخواهند بله.
سوال: ما قبلاً میدیدیم که آقا حالا مثلاً تلگرام مدلی از تلگرام دارد داخل ایران خدمات میدهد و این فیلتر است این فیلتر نیست مسائلی از این دست در گزارشها هم میخواندم که این امکان وجود دارد که بیاید حالا به نوعی بومی سازی شده آن پلتفرم در ایران قابل دسترس باشد؟
آقامیری: بسیاری از سکوها کم هم نیست سکوهای معروف بزرگ مطرح خیلیهای هایشان در واقع حتی از ابزارهای رسمی میدهند شما پول میدهی و ابزار را میخری این ابزار قابل مدیریت است خیلی جاها مثلاً یک سری مدارس میخرند یک سری جاهایی که مثلاً ویدئوها فیلم آموزش هست را در چارچوب مشخصی میگوید این کار انجام شود خیلی از سکوها به جایی اینکه بنشینند با هم تفاهم کنند میگویند من همینم که هستم این هم میگذارم هر کس خواست این را بگیرد یا پولش را بدهد یا حتی رایگان از این استفاده کند و هر چارچوبی میخواهد رویش برود اعمال کند.
سوال: مثل مدیریت استفاده کودکان؟
آقامیری: خیلی چیزهای مختلفی هست بله، حریم خصوصی چارچوبهای قواعد مقررات همه اینها، چون دیگر بحث رسمی است و خیلی مشخص صاحب سکو رسماً اعلام کرده خیلی نگرانی هم رویش کمتر است و حتی احتمال مقابله اینکه بیایند بالاخره خرابکاری کنند این تقریباً میشود گفتش که ایمن است و مشکلی ندارد.
سوال: سکوهای داخلی کشور ما این مدت خیلی تلاش کردند که بههر حال مخاطب جذب کنند بالاخره فرصتی بود که خودشان را تقویت کنند دراین دوران محدودیتی که برای پلتفرمهای خارج بود الان اینها را چطور دیدید چطور میخواهید از آنها حمایت کنید و چه طور اینکه اینها به هرحال یک جوری حمایت کنند که برنگردند دوباره این مخاطبهایی که جذب کردند برنگردند در پلتفرمهای خارجی؟
آقامیری: حقیقتاً من به عنوان کارشناس میگویم شاید نظر شخصیام هست ولی حرکتهایی که همین بچههای خودمان نخبههای خودمان در این بازه انجام دادند حقیقتاً حیرتآور بود یعنی شاید اینکه شما یک سکویی داشته باشیه که بتواند یه دفعه از یک فضایی که دارد توسعه میدهد خیلی آرام آرام کار میکند از مثلاً یک و نیم میلیون نفر یک دفعه به بالای بیست میلیون نفر برسد این اتفاق، اتفاقی است که از لحاظ زیرساختی و فنی معماری نرم افزار و پایگاه داده سیستمهای پشتیبان فعال پشتیبان غیرفعال این واقعاً یک کار پیچیدهای است که روی اپ ببری بتوانی خدمات بدهی و واقعاً میتوانم بگویم که قابل افتخار است و واقعاً جا دارد که ما در جاهای مختلف مجامع بینالمللی که میرویم همیشه یکی از برگهای زرینی که هم بقیه از ما سؤال میپرسند هم ما معمولاً حالا یک کم فخر فروشی به بقیه کشورها میگوییم حالا شاید شما در کشورتان نیازمند خدمات آمریکایی هستید خدمات چینی هستید ما خیلی از اینها را در کشور خودمان داریم و خودمان داریم نیاز خودمان را برطرف میکنیم این اتفاق مهمی بود یعنی الان شاید درصد قابل توجهی مردم انحصاراً یا مشترکاً از پلتفرم داخلی استفاده میکنند یعنی بعضیها فقط داخلی بعضی هم داخلیاند هم خارجی خوب این یک رشد و بلوغ توانمندی فنی را در کشور نشان میدهد و حتماً ما همان جوری که از همه صنایع کشور حمایت میکنیم مثلاً مثل گمرک در دنیا نقشش همین است کشورهای بزرگ میگویند در اخبار هم است مثلاً فلان رئیس جمهور شما میخواهد من تعرفه اش را فلان قدر میکنم ماهم در واقع حمایتهای خوبی اینجا انجام بدیم هر چند که حمایت اصلی دست مردم است.
سوال: پس در مصوبه دیده شده؟
آقامیری: بله، مادامی که مردم افتخار کنند حمایت کنند از همین جوانهای نخبه خود کشور که دارند زحمت میکشند و این حرکت مهم و پیچیده فنی را انجام میدهند این بزرگترین حمایتی است که میخواهند انجام دهند.
سوال: یک روی سکه مردم هستند روی دیگر سکه حاکمیت است آقای دکتر الان شما البته طبیعی است هر اقدامی که دارد انجام میشود در هر کشور و هر مصوبه سیاستگذاری موافقانی دارد، مخالفانی دارد الان مخالفان ما یک دغدغهای که دارند این است که چه تضمینی وجود دارد سکویی که شما الان رفع فیلترش میکنید محدودیت را از آن بر میدارید چه تضمینی وجود دارد دوباره بعداً نیاید محتوای غیراخلاقی، ضدامنیتی و مواردی از این دست که دیگر حالا مواردش هم زیاد است چه تضمینی وجود دارد که بیاید اینها را در آینده رعایت کند و اگر رعایت نکرد تکلیف چیست؟ صراحتاً بفرمایید؟
آقامیری: ما در جاهایی که مذاکره قرار شود و در مذاکره هم چارچوب مشخص وجود دارد که این مجوز شما است این جریمه هایش است و جریمههای مالی، تا محدودیتهای مختلفی که در نظر گرفته میشود تجربهاش از مسدود سازی تا جریمه مالی همه چیز است پس بنابراین در آن حالت که شفاف و مشخص است در حالتی که توسط بخش خصوصی بخشهای مختلف این کار انجام شد آن هم همینطور آنها هم طبق مجوز فعالیت میکنند و کار پیش میرود خیلی از جاها که البته ما در کشورمان تجربه منفی روی این قضیه داریم و خیلی از سکو خودشان چهارچوبها قوانینش است مثل اکثر کشورها و سکو برای اینکه یک خیال جمعی به دولتها و حاکمیتها بدهد خودش میگوید من قرار است اینها را رعایت کنم هر چند که در کشور ما مشاهده کردیم در دو سال گذشته خودشان را نقض کردند ولی بنا به اینکه این تخلف و یا این حالا نقضی که اتفاق میافتد در سطحی باشد مراحل برخوردی متفاوتی در نظر گرفته میشود که باید اعمال شود.
سوال:، چون میدانید که برداشت من الان این است هنوز که فرصتی برای گفتوگو شما با پلتفرمهای خارجی پیدا نکردی فقط یک یا ۱۰ سیاست اعلام میکنید که اگر میخواهید در کشور ما فعالیت کنید این قوانین را باید تطبیق دهید حالا اگر ما الان داریم اینها را رفع فیلتر میکنیم برای من سؤال است چه تضمینی وجود دارد که آن بیاید با قوانین و سیاستهای ما خودش را تطبیق بدهد؟
آقامیری: نگاه کنید من یک بار دیگر تاکید میکنم ده سیاست راجع به سکوها نیست این ده سیاست برای تحقق اهداف و اصول ماست و مثلاً ممکن است هشت تای آن اصلا به سکوها ربط نداشته باشد ممکن است من بیایم بگویم که ما برای کشور الان یک سیاست این است که ما در حوزه زیر ساختی کشور را تقویت کنیم که خدمات متعددی شکل بگیرد یا مشوقهایی برای سرمایه گذاری در این حوزه در نظر بگیریم اینها سیاست ماست و این جزئیاتی است که سکو چه چیزی را باید رعایت کند مسائلی است که تنظیم گرانه بخشی مشخص میکنند، تنظیمگر بخشی در کشور ما ساختار منسجمی دارد معلوم است مثلاً حوزه صوت و تصویر فراگیر صدا و سیما تنظیم گرش است، حوزه سلامت وزارت بهداشت و درمان.
سوال: الان شورای فضای عالی مجازی در حد رفع فیلتر ورود کرده؟
آقامیری: در حالی که تنظیم گر بخشی وظیفهاش این است که بین مردم و حاکمیت و بخش خصوصی تعادل را بتواند ایجاد کند که این کار بسیار سختی است پس اینکه هر سکو چه چیزی را باید رعایت کند تنظیمگر بخشی از آن مشخص خواهد کرد که این سیاستهای در واقع تصویبی راجع به این جزئیات نیست مطلب اول مطلب دوم این است که بر اساس بررسیهایی که صورت میگیرد مراحل مختلفی اقدامات مختلفی طراحی شده برای موضوع و حتماً جمع این اقدامات موجب ارتقای حکمرانی در کشور میشود پس چرا همانجور که اشاره کردم در صحبتهای قبل تصمیمات ما گام به گا میرود که بتوانیم نقاط قوت مان را تقویت کنیم و نقاط ضعف مان را برطرف کنیم.
سوال: پیش بینی دارید با توجه به جلساتی که تا الان برگزار کردید و جلسه روز گذشته که این روند چقدر طول بکشد؟ حتماً متناسب با شرایط روز و مسائلی که پیش میآید و خودتان هم اشاره کردید که مرحلهای میرود جلو که به هر حال مدیریت بکنید فضا را این کاملاً مشخص است، اما با توجه به مصوبهای که دارید آیا این گزارشهایی که داریم توی فضای رسانهای میبینیم حالا من نمیدانم تا چه حد درست است آیا این برنامه شما برنامه زمانبندی شده است یا خیر؟
آقامیری: بله، برنامه اقدام که زمان بندی نداشته باشد متولی مشخص نداشته باشد دستگاه همراه نداشته باشد برنامه اقدام نیست. من فقط یک توضیح بدهم، چون زیاد هم با این سؤال در فقط بیست و چهار ساعت گذشته مواجه شدم این توضیح به نظر من خالی از لطف نکنید شورای عالی فضای مجازی الان مسائلش این نیست که این برنامه را هر روز بیاید پیگیری کند این برنامه مصوب شده وظایف دستگاهها مشخص است مرکز ملی و جمعی از یک کارگروهی تشکیل شده برای پیگیری اجرای پیادهسازی این مصوبه اینها دیگر میروند کارشان را انجام میدهند جلسات بعدی شورای عالی ما موضوعات بسیار مهم بسیار اساسی داریم که الان در صف هستند، مثلاً بحث حکمرانی داده، بحث ساماندهی فناوری نو ظهور مثل زنجیره بلوکی، هوش مصنوعی و چیزهای مختلفی که نیاز کشور است، بحث توسعه خدمات در کشور بحث توسعه محتوا در کشور بحث ایجاد زیر ساختهای اقتصادی برای اینکه بتوانیم در واقع یک حرکت جدی در حوزه سرمایه گذاری در این حوزه داشته باشیم شورای عالی این جلسه را این را مصوب کردیم برای اجرا ما جلسات بعدی موضوعات دیگهای در دستور داریم که این کار را پیش میبریم دیگر این سند همه چیزش مشخص است دستگاه اجرایی کارشان را انجام میدهند.
سوال: یک بحث پلتفرمها و سکوها همیشه بحث اقتصادی بوده یعنی تجارت الکترونیک و حالا کسب و کارهایی که در این فضا دارند کار میکنند شما جلسات مختلفی را گذاشتید در این جلسات نگاهتان به کسب و کارها چطور بود، چون در گزارشهایی که به صورت جهانی دارد منتشر میشود میانگین پنج و نیم درصد از تولید ناخالص داخلی کشورها به همین کسب و کارهای اینترنتی است که در کره جنوبی اگر اشتباه نکنم میرسد به هفت و نیم در کشور ما چهار ممیز چهار است الان در این مصوبه شما از بعد اقتصادی تقویت کسب و کارها نگاه ویژه و برنامه خاصی دارید؟
آقامیری: بستهای که مصوب شد برای ارتقاء و بهبود زیست مردم در فضای مجازی است یعنی اینکه هم حوزه خدمات هم حوزه محتوا کارهای مختلفی که میشود انجام شود اینها ارتقاء پیدا کنند و حتماً ما ظرفیتی که از لحاظ نیروی انسانی داریم در دانشگاه بیایید با همدیگر برویم آن قدر ما ظرفیت داریم بچههای توانمند خلاق پرانرژی که میخواهند یک کار نویی انجام بدهند ما باید یک ظرفیتی درست کنیم که این بچهها نه تنها کار را شروع کنند بلکه کار را داخل کشور توسعه بدهند و به کشورهای منطقه و سایر کشور بتوانند این خدمات را بدهند یکی از مهمترین مزیتهای فضای مجازی است.
سوال: این پلتفرمهایی که الان دارند بازگشایی میشوند مثل واتس آپ آیا شما الان با همین شرایط موجود توانایی حذف محتوای حالا ضد امنیتی یا غیر اخلاقی را از این پلتفرمها دارید یا خیر؟
آقامیری: این سؤال را من اینطور جواب میدهم که باید شما ببینید این مسائلی که میگویید با همان قوانین مقرراتی که اولش آن سکو اعلام میکند چقدر هم همخوان است اگر همخوان بود خودش برمیدارد و تعاملاتی انجام میدهد که این اتفاق بیفتد.
سوال: الان ما داریم راجع به خود واتس آپ صحبت میکنیم و گوگل پلی آیا الان ایران این توانایی و این امکان و این ابزار را دارد که بتواند محتوای آنها را مدیریت کند؟
آقامیری: میگویم این ساز و کار خود حتی سکوهای خودشان ساز و کار مختلف برای این موضوع گذاشتند.
سوال: حالا شاید با فرهنگ ما با قوانین ما نخواند آن وقت ما این توانایی را داریم که مدیریتش کنیم؟
آقامیری: خود سکوها سازوکار مثلاً گزارشدهی گذاشتند سازوکارهای مختلفی که مردم میخواهند.
سوال: کشور ما چطور که بخش زیادی از کاربرهایمان هستند؟
آقامیری: خوب کاربرها انجام میدهند دیگر، کاربرها میروند.
سوال:از لحاظ حاکمیتی ابزاری نداریم؟
آقامیری: این را بگذارید در سازوکارهایی که خود سکو در نظر گرفته و تعاملاتی که دارد میشود خودش پیش برود.
سوال: نکتهای در رابطه با ادامه مصوبات بفرمایید؟
آقامیری: من اول از همه میخواهم یک توضیحی از کلیت این فرآیندی که در کشور دارد انجام میشود از زیست مجازی مردم این زیست مردم روز به روز دارد بیشتر میشود، ما هر چقدر در فضای فیزیکی بودیم الان شاید بیشتر از آن در فضای مجازی داریم زندگی میکنیم و یک حرکت جمعی برای توسعه محتوا و خدمات در این عرصه نیاز داریم یعنی ما باید کمک کنیم همه با همدیگر کسب و کارهای جدید، فعالین جدید چه تولیدکنندگان محتوا، چه تولید کنندگان خدمات بتوانیم کنار همدیگر، یکدیگر را تقویت کنیم که یک زندگی بهتر آنجا داشته باشیم وگرنه این فضا میشویم صرفاً مصرفکننده و شاید ما که ایرانی هستیم و یک میراث تاریخی و کهنی داریم چه دینی چه ملی بتوانیم این میراث را بیاوریم در عرصه فضای مجازی این را به بروز و ظهور برسانیم تا بتوانیم هم از میراث خودمان حفاظت کنیم همین میراث را به دنیا نشان بدهیم و شاید آن نقطه قلهای که در تاریخ همیشه داشتیم در فضای مجازی بتوانیم این را متبلور کنیم.
سوال: یک مقدار با نگاه به آینده آن تدابیری که حالا اتخاذ شده برای مدیریت این فضا به نحوی که حالا هم ببینید ما هم امنیت میخواهیم هم منافع مردم را میخواهیم هم میخواهیم قوانین مان اجرا شود الان آن سیاستی که بتواند این سه ضلع را اجرا و عملیاتی کند و نگاه شورا به آن چیزی است ابزارش، راهکارش راهبردش به صورت مشخصی است؟
آقامیری: ما نگاهی که وجود دارد، مزیت فضای مجازی زمان و مکان است، نسبت به این دو محدود نیست یعنی شما میتوانید خدمات را در زمانهای مختلف در مکانهای مختلف داشته باشید فضای مجازی اگر در حوزه خدمات و در حوزه محتوایی که در صحبتهای آخرم گفتم که اشاره کردم ما در این حوزه بتوانیم خوب کار کنیم فعالیت انجام بدهیم یک ظرفیت اقتصادی بینظیر برای کشور فراهم کنیم، الان فرصتهای اقتصادی که در حوزه رمز ارزها هست، در حوزه تولید محتوا هست، نگاه کنید ما زبان فارسی داریم که کلی محتوای فارسی داریم تولید میکنیم شاید شبکههای انتشار مثل صدا و سیما مسیرهایی را برای رساندن این محتوا به فارسیزبانان کل دنیا داشته باشند ولی فضای مجازی خیلی کمهزینهتر خیلی راحتتر در دسترستر میتواند این محتوا را به همه فارسی زبانان کره زمین برساند این خدمات میشود در چارچوبهایی که جذاب هستند الان من همین امروز جلسهای داشتیم کمیسیون عالی تنظیم مقررات بود گزارشی که دوستان دادند مثلاً یک موردی بود که برای منم جالب بود یکی از دومین سکوی خاورمیانه را غرب آسیا را ما در کشور داشتیم و دوستان داشتند توضیح دادند که چه کارهایی کرد که خود ما میتوانیم فراگیرترش کنیم چرا اول نباشیم چرا دوم باشیم، این حرکتها همه حرکتهایی است که ما میتوانیم در آینده و در واقع آن حکمرانی قانونمند، آن زندگی در چارچوب قواعد و مقررات زندگی لذت بخش، چون محیط زیست و محیط زندگی انسان باید جذاب باشد لذت بخش باشد این را فراهم کنیم هم برای خودمان هم برای سایر مردم.
سوال: یک نکتهای که از حالا توی این چند روز گذشته خیلی حالا روی رسانهها دست به دست میشود آمدند مطرح کردند گفتند که کشور ما الان از لحاظ زیرساخت و تجهیزات و فنی اصلاً امکان رفع فیلتر را ندارد یعنی بخواهیم همه محدودیتها را یکجا برداریم البته حضرت عالی الان اشاره میکنید که ما براساس سیاستها و مصوبات داریم حالا با رویکرد تدریجی و مرحلهای میرویم جلو و از طرفی بعضیها آمدند اعلام کردند که نه آقا اصلاً همچیزی نیست ما زیر ساختمون به اندازه نیاز هست و از این صحبتها الان شما به عنوان کارشناس این حوزه برای بینندگان بفرمایید اگر ما بخواهیم دفعتاً محدودیتها را حذف کنیم آیا از لحاظ فنی و زیر ساخت و تجهیزات مشکل داریم؟
آقامیری: نگاه کنید این موضوع را خوب مدیرعامل محترم شرکت زیرساخت پاسخ دادند مقام رسمی ایشان هستند ولی منظر شبکه ملی اطلاعات من میتوانم این موضوع را توضیح دهم، شبکه ملی اطلاعات یک شبکه داخل کشور است که خدمات گوناگون رویش سوار میشود و خدمات، خدمات پردازشی است خدمات انتقال، حوزه تجمیع، حوزه اینترنت است همه چیز میتواند روی این شبکه قرار بگیرد و شبکه خدمتها را به مردم عزیزمان میرساند یعنی وابستگی ما برای دادن این خدمتها به شدت کم میشود.