• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۳۴۲۳۳
تاریخ انتشار: ۰۱ آذر ۱۴۰۴ - ۱۸:۴۱
اقتصادی » بانک، بیمه و بورس

«سامانه یکپارچه نظارت» بانک مرکزی رونمایی شد

سامانه یکپارچه نظارت یا سامانه سین در جهت گسترش اشراف اطلاعاتی، افزایش توان نظارتی و سیاست‌گذاری موثر در حوزه پولی و پیشگیری از ریسک‌های شبکه بانکی امروز رونمایی شد.

 

«سامانه یکپارچه نظارت» بانک مرکزی رونمایی شد

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، این سامانه با هدف تحقق نظارت مؤثر و مبتنی بر داده، افزایش توان تشخیص، پیشگیری و مداخله به‌موقع در ریسک‌های بانکی، ایجاد پشتوانه‌ لازم برای تصمیم‌گیری آگاهانه و سیاست‌گذاری مؤثر در سطح کلان اقتصادی، نسبت به تولید و عملیاتی سازی «سامانه یکپارچه نظارت»، با همکاری معاونت فناوری های نوین و معاونت تنظیم گری بانک مرکزی طراحی شده است.

سامانه یکپارچه نظارت، دربردارنده بیش از 20 ماژول کارکردی در 6 حوزه عملکردی نظارت و تنظیم گری است. ارائه وضعیت عملکرد بانک ها، تحلیل سودآوری و هزینه سرمایه، مدیریت ریسک، ثبات و سلامت بانکی، ابزارهای هوشمند و ارزیابی اشخاص تحت نظارت، حوزه های کارکردی پیش بینی شده برای آن می باشند. در فاز اول از اجرای این سامانه، ماژول های بانک در یک نگاه، داشبوردهای مقرراتی، پروفایل نظارتی و کارملز سالیانه و ماهیانه، طراحی، تولید و عملیاتی شده است.

بر این اساس، ماژول «بانک در یک نگاه» در سامانه سین، تصویری جامع از آخرین وضعیت هر بانک در شاخص‌های کلیدی نظارتی ارائه می‌دهد. در این بخش، بیش از 60 شاخص عملکردی در دو مقطع زمانی متوالی همراه با تغییرات آن‌ها نمایش داده می‌شود و برای 14 شاخص اصلی نیز نمودارهای تحلیلی ارائه شده است.

همچنین داشبوردهای مقرراتی نظارتی نیز، تصویری تحلیلی از پایبندی بانک‌ها به مقررات احتیاطی بانک مرکزی در حوزه‌هایی چون رشد دارایی‌ها، کنترل ترازنامه، ریسک نقدینگی و وضعیت باز ارزی ارائه و با تحلیل داده‌های ارسالی بانک‌ها، روندها و انحرافات را برای بازرسان و ناظران شفاف‌سازی خواهد نمود.

پروفایل نظارتی، پرونده جامع هر بانک در سامانه سین است که آخرین وضعیت مالی، نظارتی و شناسنامه‌ای بانک را با قابلیت ثبت شاخص های قضاوتی متخصصان و بازرسان در بر دارد. این بخش شامل اطلاعات مجوزها، ساختار حاکمیت شرکتی، آمار شعب و کارکنان و روند شاخص‌های کلیدی عملکرد است.

در این سامانه، گزارش کارملز، نظام رتبه‌بندی نظارتی بانک‌هاست که در دو داشبورد مجزای سالانه و ماهانه ارائه می گردد که منبع اصلی داشبورد سالانه، داده‌های صورت های مالی است و هر شش ماه یک‌بار بر پایه هفت مؤلفه اصلی و 54 شاخص تخصصی محاسبه می‌شود. منبع اصلی داشبورد ماهانه، داده‌های خلاصه دفتر کل است و به صورت ماهانه بر پایه هفت مؤلفه اصلی و 28 شاخص تخصصی محاسبه می‌شود. این نظام با تحلیل بیش از 200 قلم داده برای هر بانک، ثبات، سلامت و میزان تاب‌آوری مؤسسات اعتباری را بر اساس استانداردهای بین‌المللی ارزیابی می‌کند.

سین؛ سامانه نظارت هوشمند بانک مرکزی با بهره گیری از فناوری های نوین

در سال‌های اخیر طرح نظارت هوشمند در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفته است. برای این طرح سبدی از پروژه‌های مختلف با همکاری حوزه فناوری اطلاعات این بانک، حوزه نظارت و گروه ملی انفورماتیک تعریف شد که مجموعه این پروژه‌ها می‌تواند توانمندی نظارتی بانک را افزایش داده، هوشمندی را به این امر اضافه کند. بانک مرکزی علاوه ‌بر تولید نگارش‌های جدید از سامانه‌های موجود، سامانه‌های جدیدی نیز توسعه داده شد که آماده بهره‌برداری هستند.

در این راستا پس از رونمایی از سامانه‌های ذینفع واحد، مالک واحد و روابط اشخاص، رونمایی از سامانه یکپارچه نظارت (سین) عملیاتی شد. در این سامانه امکان ارزیابی وضعیت بانک ها بر مبنای شاخص‌های متفاوت نظارتی ضمن بهره‌برداری از رابط کاربری مناسب میسر شده است. ورود به عمق نمودارها و شاخص‌ها، قابلیت مقایسه بانک‌ها، قابلیت مقایسه در بازه‌های زمانی مختلف از دیگر ویژگی‌های کلی این سامانه است. در بخش مربوط به رتبه‌بندی بانک‌ها، براساس شاخص‌های وزن‌دهی شده متعدد برای هر بانک رتبه‌ای حاصل شده است که در یک نگاه امکان مقایسه کلیه بانک‌های کشور را فراهم می‌سازد.

شایان ذکر است یکی از مهمترین ارکان این سامانه داده‌های استفاده شده در آن است که بخش عمده آن از سایر سامانه‌های پیش‌تر تولید شده نظیر مهتاب و سام و .... مهیا گردیده است. ضمن آنکه در زمینه استانداردسازی و تبادل داده کاملا با موتور XBRL سازگار شده است.

این پروژه ها با انسجام بخشی به سامانه‌های موجود و در دست تهیه، دسترسی به داده‌های بانک‌ها به صورت مجتمع فراهم می کند به گونه ای که نیازهای اطلاعاتی حوزه نظارت مهیا گردد. این امر با طی کردن مراحل مختلف تحقیق، تحلیل،‌ مدل‌سازی، توسعه و آزمون محقق شده است.

انتهای پیام/

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
درخواست انتقال سهام عدالت متوفیان بعد تیر ۹۹
تهدید حامیان فلسطین علیه شرکت‌های اسلحه سازی برای رژیم اسرائیل
تیم کومیته مردان ایران صاحب نشان برنز شد
درخشش ورزشکار چهارمحال و بختیاری در المپیک ناشنوایان
نشست ژنو و تردید‌های تازه درباره توانمندی غرب
تقویم روز و اوقات شرعی چهارم آذر به افق آبادان و خرمشهر
زندگی دوباره محکوم به قصاص در دامغان
اهدای تجهیزات بینایی سنجی به کلینیک امام سجاد دهدشت
اطلاعیه قطع برق در برخی مناطق استان سمنان
عطر نذری در هوای شهادت
صفحه نخست روزنامه های اصفهان(چهارم آذر ۱۴۰۴)
هشدار نارنجی آلودگی هوا برای شهر‌های بزرگ
فهرست پرواز‌های فرودگاه اصفهان (چهارم آذر ۱۴۰۴)
مراسم تشییع پیکر زنده‌یاد هادی مرزبان هنرمند تئاتر
معرفی مستند‌های بخش مسابقه «غزه» جشنواره سینما حقیقت
المپیک ۲۰۲۵ ناشنوایان؛ تلاش تیم کومیته ایران برای کسب مدال برنز
المپیک ۲۰۲۵ ناشنوایان؛ پایان کار شناگر ایران در ۱۰۰ متر قورباغه
کره جنوبی: احتمال درگیری تصادفی با کره شمالی وجود دارد
مدیر دولتی در غزه: یک‌میلیون نفر در غزه غذا ندارند
مسیر ایستادگی در برابر دشمن اسرائیلی را ادامه خواهیم داد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تعطیلی مدارس آذربایجان غربی فردا سه‌شنبه
فرار رئال از شکست
جهان می‌تواند بدون آمریکا به کار خود ادامه دهد
آخرین وضعیت کیفیت هوای شهر‌های آذربایجان غربی؛ ۳ آذر ۱۴۰۴
تشکیل کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران
پزشکیان: شرایط اقتصادی برای دولت و مردم قابل قبول نیست
تمامی مقاطع تحصیلی استان‌تهران بجز فیروزکوه غیرحضوری شد
پیام تسلیت رئیس جمهور در پی شهادت مرتضی رضیعی
آیین وداع با پیکر مطهر شهدای گمنام
حال و هوای شب شهادت حضرت زهرا(س) در حرم بانوی کریمه
زلنسکی و دوراهی شرافت یا شراکت
آخرین خبر از آتش سوزی در جنگل‌های شمال کشور
تمدید نشدن بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی
کشف پنج تن زعفران تقلبی
لاریجانی: برای دنیا راهی جز مقابله با رژیم صهیونی نمانده است
غیرحضوری شدن مدارس در سه شهر و چند روستای استان مرکزی  (۲ نظر)
کشتی فرنگی المپیک ۲۰۲۵ ناشنوایان؛ دزفولی طلایی شد  (۲ نظر)
تعطیلی مدارس آذربایجان غربی فردا سه‌شنبه  (۱ نظر)
«اذان نگو بلال»، کاری از گروه هوش مصنوعی شبکه نمایش  (۱ نظر)
آمریکا و سه کشور اروپایی «توافق قاهره» را کشتند  (۱ نظر)
مدنی‌زاده: نوسان کوتاه‌مدت بورس نباید سرمایه‌گذاران را بترساند  (۱ نظر)
رکورد ۸۸ کیلومتر ریل‌گذاری درطرح چابهار – زاهدان  (۱ نظر)
ترک‌ فعل در اجرای قانون جوانی جمعیت جرم است  (۱ نظر)
۱۵ متر سقوط برای نجات یک زندگی در کوه صفه اصفهان  (۱ نظر)
خسارت سالانه آلودگی هوا در کشور؛ نزدیک به ۴۰ میلیارد دلار  (۱ نظر)
«آخرین دیدار»، در خبر‌های امروز رسانه  (۱ نظر)
بالا گرفتن تنش میان اروپا و آمریکا بر سر اوکراین  (۱ نظر)
تقویت هویت ملی و دینی دو محور کلیدی وزارت آموزش و پرورش است  (۱ نظر)
توضیح سفیر ایران درباره سفر لاریجانی به پاکستان  (۱ نظر)
مسدود شدن مسیر‌های منتهی به جنگل‌های تنکابن   (۱ نظر)