• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۱۳۱۳۷
تاریخ انتشار: ۲۲ بهمن ۱۴۰۴ - ۰۹:۵۹
سیاسی » امنیتی و دفاعی

لاریجانی: مذاکرات چارچوب‌مند موفق خواهد بود

دبیر شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه ایران بار‌ها اعلام کرده اگر مذاکرات واقع‌بینانه باشد، نگاهش منفی نیست و آمادگی گفت‌و‌گو دارد، گفت: اگر مذاکرات در چارچوبی معقول پیش برود، به نظر من موفق خواهد بود.

لاریجانی: مذاکرات چارچوب‌مند موفق خواهد بود

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، آقای لاریجانی که به عمان سفر کرده بود، در گفت‌و‌گو با تلویزیون این کشور، آخرین مواضع و دیدگاه‌های خود را در خصوص تحولات منطقه و مذاکرات با آمریکا بیان کرد.

دبیر شورای عالی امنیت ملی خاطرنشان کرد مذاکرات فقط بر موضوع هسته‌ای متمرکز است و در سایر موضوعات، مذاکره‌ای انجام نشده است.

وی ادامه داد: در گذشته مسیر مذاکرات پیش می‌رفت، اما این آمریکا بود که روند گفت‌و‌گو‌ها را تغییر داد، ایران بار‌ها اعلام کرده اگر مذاکرات واقع‌بینانه باشد، نگاهش منفی نیست و آمادگی گفت‌و‌گو دارد، طرف آمریکایی نیز به این جمع‌بندی رسیده که گفت‌و‌گو‌ها باید صرفاً حول مسئله هسته‌ای باشد.

متن کامل گفت‌و‌گو بدین شرح است:

مجری: نقش عمان را در فراهم‌کردن فضای مناسب برای گفت‌و‌گو میان طرف‌های ایرانی و آمریکایی چگونه ارزیابی می‌کنید؟

علی لاریجانی: من نقش سلطنت عمان را نقشی بسیار مثبت می‌دانم. آنها به‌خوبی از مسائل و منافع منطقه آگاه هستند و شناخت دقیقی از شرایط و حساسیت‌های منطقه دارند. همچنین از مذاکرات گذشته نیز اطلاع کامل داشته‌اند. برخی کشور‌ها منافع منطقه را به‌درستی تشخیص نمی‌دهند و به همین دلیل ذهنیت روشنی در این زمینه ندارند، اما در سلطنت عمان، این نگاه به‌خوبی وجود دارد. به نظر من کاری که عمان انجام می‌دهد، نقشی سازنده و بسیار مثبت است.

مجری: مذاکرات ایران و آمریکا که در مسقط برگزار می‌شود، در این مرحله با توجه بین‌المللی گسترده‌ای رو‌به‌رو شده است. چه چیزی این دور از مذاکرات را با دوره‌های پیشین متفاوت می‌کند؟

علی لاریجانی: در گذشته، مسیر مذاکرات تا مرحله‌ای پیش می‌رفت، اما این ایالات متحده آمریکا بود که مسیر گفت‌و‌گو‌ها را تغییر داد. ما بار‌ها گفته‌ایم که اگر مذاکرات واقع‌بینانه باشد، آمادگی داریم وارد آن شویم. در جلسه نخست نیز به این موضوع اشاره کردیم و وزیر امور خارجه ما هم اعلام کرد که نگاه ما منفی نیست، بلکه نگاه مثبتی است. دیگر مسئولان ما نیز همین موضع را اعلام کرده‌اند.

در این چارچوب، تمرکز گفت‌و‌گو‌ها بر موضوع هسته‌ای است و طرف آمریکایی هم به این نتیجه رسیده که مذاکرات باید حول مسئله هسته‌ای باشد. در سایر موضوعات، مذاکره‌ای نداشتیم؛ بنابراین چارچوب گفت‌وگوها، مشخصاً بر موضوع هسته‌ای متمرکز است.

مجری: آیا این مذاکرات نشان‌دهنده تغییری واقعی در شیوه مدیریت اختلافات میان تهران و واشنگتن است یا صرفاً در چارچوب مدیریت بحران قرار می‌گیرد؟

علی لاریجانی: نباید خیلی انتظارات را بالا برد. از سوی طرف آمریکایی هم دعوت‌های متعددی مطرح شده است. اگر این مذاکرات موفق باشد، می‌توان آن را گسترش داد و به حوزه‌های دیگر نیز تسری داد. اما در حال حاضر نمی‌توانم به‌طور قطعی بگویم که این مسیر به گفت‌و‌گو درباره سایر اختلافات با ایالات متحده منجر خواهد شد یا نه.

مجری: آیا شما به این جمع‌بندی رسیده‌اید که آمریکا به سمت مدیریت اختلاف به‌جای رویارویی حرکت کرده است؟

علی لاریجانی: ما از ابتدا معتقد بوده‌ایم که جنگ راه‌حل اختلاف میان دو کشور نیست. اختلافات منطقه‌ای میان ایران و غرب باید از طریق گفت‌و‌گو حل‌وفصل شود. اشتباه طرف‌های مقابل این بود که تصور می‌کردند با زبان زور می‌توان مسائل را حل کرد، که این نگاه منفی بود و مشکلات زیادی در روند گفت‌و‌گو‌ها ایجاد کرد. ما باور داریم که بسیاری از مشکلات منطقه فقط از طریق گفت‌و‌گو میان طرف‌ها قابل حل است.

مجری: آیا مذاکرات جاری می‌تواند به تعریف تازه‌ای از روابط تهران و واشنگتن منجر شود؟

علی لاریجانی: صحبت درباره این موضوع هنوز بسیار زود است. تنها یک مرحله از مذاکرات انجام شده و باید دید در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد.

مجری: اراده سیاسی دو طرف برای رسیدن به تفاهمی پایدار را تا چه حد جدی می‌دانید؟

علی لاریجانی: اگر مذاکرات در چارچوبی معقول پیش برود، به نظر من موفق خواهد بود. اما اگر خواسته‌های دیگری مطرح شود که به شکست مذاکرات بینجامد؛ مانند برخی اظهارات آقای ترامپ مبنی بر اینکه ایران نباید به سمت سلاح برود آن‌وقت مسیر دشوار خواهد شد.

مجری: سقف واقع‌بینانه‌ای که این مذاکرات می‌تواند به آن برسد، چیست؟

علی لاریجانی: به نظر من، مسئله قابل حل است؛ اگر نگرانی آمریکایی‌ها این باشد که ایران به سمت سلاح هسته‌ای نرود، این موضوع قابل حل است. اما اگر مسائل دیگری غیر از این وارد مذاکرات شود، ممکن است روند گفت‌و‌گو‌ها با مشکل مواجه شود.

مجری: آیا می‌توان درباره یک چارچوب زمانی تقریبی برای دستیابی به نتایج روشن صحبت کرد؟

علی لاریجانی: خیر، چارچوب زمانی مشخصی وجود ندارد. ما می‌خواهیم مسائل به‌سرعت حل شود و دنبال وقت‌کشی نیستیم. به نظر من، این مسئله چندان پیچیده نیست و نیاز به یک بازه زمانی طولانی ندارد.

مجری: از نظر شما، عوامل اصلی تقویت‌کننده شانس موفقیت مذاکرات چیست؟

علی لاریجانی: اگر هر دو طرف بر آنچه می‌گویند صادق باشند و بر همان مواضع تمرکز کنند، حل موضوع امکان‌پذیر است. در این میان، نقش سلطنت عمان نیز نقشی اساسی و محوری در پیشبرد این مذاکرات دارد.

مجری: آیا بحران بی‌اعتمادی بزرگ‌ترین مانع است یا با پیچیدگی‌های جدیدی رو‌به‌رو هستیم؟

علی لاریجانی: نمی‌توان مسئله بی‌اعتمادی را نادیده گرفت. باید راهکار‌های مشخصی برای کاهش این بی‌اعتمادی پیدا کرد. در طول تاریخ، به‌ویژه در صد سال گذشته، میان ایران و آمریکا بی‌اعتمادی وجود داشته است. نمی‌توان برای این مسئله یک نسخه کوتاه‌مدت نوشت، چون ریشه‌دار است، اما باید روی چارچوب‌هایی کار کرد که مسائل اساسی دو کشور را مشخص کند.

مجری: تا چه حد می‌توان مسیر مذاکرات را از تحولات میدانی و سیاسی منطقه جدا کرد؟

علی لاریجانی: اختلافات موجود در منطقه از عوامل تنش‌زا هستند. اگر این اختلافات حل شود، امکان بازگشت آرامش به منطقه وجود دارد. همان‌طور که می‌دانید، زمانی که آمریکا به ایران حمله کرد، تنش‌های منطقه‌ای افزایش یافت. حل این مسائل می‌تواند به ثبات منطقه و توسعه کشور‌های آن کمک کند.

مجری: آیا تأثیر تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی را در رویکرد واشنگتن نسبت به ایران احساس کرده‌اید؟

علی لاریجانی: بله، نشانه‌های مثبتی دیده می‌شود. برخی مسائل که پیش‌تر با این شدت مطرح نبود، اکنون از طریق گفت‌و‌گو دنبال می‌شود. امروز برخی کشور‌ها در منطقه به این نتیجه رسیده‌اند که مسئله ایران باید از راه مذاکره حل شود.

مجری: آیا سیاست فعلی آمریکا نسبت به ایران را نشانه یک بازنگری واقعی می‌دانید یا همچنان در چارچوب سنتی قرار دارد؟

علی لاریجانی: به نظر من، آنها اکنون واقع‌بینانه‌تر فکر می‌کنند. در گذشته، مسائل نظامی و موشکی را به موضوع هسته‌ای گره می‌زدند، اما اکنون فقط درباره موضوع هسته‌ای صحبت می‌کنند که رویکردی عقلانی است. مسائل نظامی ارتباطی با موضوع هسته‌ای ندارد و حل این مسئله بسیار مهم است.

من معتقدم نقش رژیم صهیونیستی در ایجاد تنش‌ها و حوادث منطقه‌ای بسیار پررنگ است. سفر سریع نتانیاهو به آمریکا و صحبت‌هایش درباره تعیین ضرب‌الاجل برای ایران، می‌تواند مشکلات جدیدی ایجاد کند. آمریکایی‌ها باید توجه داشته باشند که دیدگاه‌های رژیم صهیونیستی به ضرر منافع خود آمریکا تمام می‌شود و اگر عقلانی فکر می‌کنند، نباید اجازه دهند صهیونیست‌ها مسیر مذاکرات را دیکته کنند.

مجری: مهم‌ترین موانع باقی‌مانده در مسیر ایجاد اعتماد پایدار میان ایران و آمریکا چیست؟

علی لاریجانی: مسئله اصلی این است که آمریکایی‌ها مدعی هستند ایران به دنبال سلاح هسته‌ای است. ما می‌توانیم به آنها بگوییم که چنین قصدی نداریم و آنها هم می‌توانند در مقابل، برخی مسائل را حل کنند. ما به دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم.

مجری: محاسبات سیاسی داخلی آمریکا تا چه حد بر این روند تأثیرگذار است؟

علی لاریجانی: در واقع، مسئولان آمریکایی می‌دانند که مسیر مذاکرات برای آنها نیز مثبت است و می‌تواند منافع دو طرف را تأمین کند.

مجری: آیا مرحله پیش‌رو فرصت یک تفاهم استراتژیک است یا صرفاً بازآرایی سیاسی؟

علی لاریجانی: حل این مسائل تأثیر مستقیمی بر صلح منطقه خواهد داشت و می‌تواند امنیت را تقویت کند.

مجری: آیا منطقه به سمت آرامش می‌رود یا عوامل تشدید تنش همچنان پابرجاست؟

علی لاریجانی: تا زمانی که رژیم صهیونیستی دست به اقدامات تحریک‌آمیز می‌زند، نمی‌توان گفت منطقه به سمت آرامش می‌رود. آمریکا باید درک کند که منطقه دارای کشور‌های مهم با ریشه‌های تاریخی عمیق و ملت‌های بزرگ است و نمی‌توان یک رژیم کوچک را بر دیگران تحمیل کرد. اگر این درک شکل بگیرد، منطقه می‌تواند به سمت آشتی و آرامش حرکت کند.

مجری: چشم‌ انداز تحولات منطقه در مرحله آینده را چگونه می‌بینید؟

علی لاریجانی: تحولات منطقه فقط به مذاکرات ما محدود نمی‌شود. عوامل متعددی وجود دارد، از جمله اقدامات مخرب برخی دولتها. رژیم اسرائیل سابقه طولانی در ایجاد بی‌ثباتی دارد. با این حال، امروز نوعی بلوغ عقلانی در میان کشور‌های منطقه شکل گرفته تا مسائل خود را از طریق گفت‌و‌گو حل کنند و اجازه ندهند منطقه وارد درگیری‌های جدید شود.

مجری: کشور‌های منطقه و جهان چه نقشی می‌توانند در کاهش تنش‌ها ایفا کنند؟

علی لاریجانی:کشور‌های منطقه خواهان آرامش هستند، اما باید بدانند که برخی کشور‌های غربی تمایلی به پایان تنش‌ها ندارند. اگر کشور‌های منطقه این واقعیت را درک کنند، مسیر صلح و ثبات هموارتر خواهد شد.

مجری: در صورت گشایش سیاسی، آیا شاهد بازتعریف اولویت‌ها خواهیم بود؟

علی لاریجانی: به نظر من، بسیاری از کشور‌ها به درک بهتری رسیده‌اند. عامل اصلی تنش در منطقه رژیم صهیونیستی است و مسئولان منطقه نیز می‌دانند که اسرائیل امروز عامل اصلی بی‌ثباتی است.

مجری: در پایان، با توجه به مسیر مذاکرات و رابطه با آمریکا، چه ویژگی‌هایی آینده منطقه را شکل خواهد داد؟

علی لاریجانی: منطقه ما ظرفیت‌های بسیار بزرگی دارد؛ منابع غنی، جمعیت‌های بزرگ و کشور‌هایی که مکمل یکدیگرند. عمان ظرفیت‌های خاص خود را دارد و سایر کشور‌ها نیز همین‌طور. اگر همکاری منطقه‌ای به‌درستی شکل بگیرد، می‌توانیم شاهد توسعه‌ای بزرگ و پایدار در منطقه باشیم.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
قدردانی فرمانده قرارگاه امام سجاد (ع) و سپاه مهاباد ازحضور حماسی مردم
مرکزی، یک استان شور و شعور در سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی
حضور پرشور و حماسی مردم لارستان در راهپیمایی ۲۲ بهمن
وزش باد همراه با تندباد‌های لحظه‌ای در جنوب غرب خوزستان
یادواره‌ای به پاس قدردانی از مقام شامخ شهدا در فومن
برگزاری جلسه داوری جایزه ملی صنایع‌دستی در جشنواره صنایع فرهنگی و خلاق ایران
سکوت انگلیس درباره حضور مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن
عباس اقبال؛ از تصحیح انتقادی تا تاریخ نگاری نوین
­آغاز لیگ ژیمناستیک هنری از فردا
قدردانی رئیس قوه قضائیه از حضور پرشکوه مردم در یوم‌الله ۲۲ بهمن
حضور دهه نود و چهارصدی‌ها در راهپیمایی ۲۲ بهمن زنجان
بازدید میدانی وزیر میراث فرهنگی از طرح‌های گردشگری
انگلیس شمار نظامیانش را در نروژ دو برابر می‌کند
حضور حماسی روستائیان اردبیل در راهپیمایی ۲۲ بهمن
مردم ایران پای عهد خود ایستاده‌اند
افتتاح ۶۵ طرح عمرانی و خدماتی در کازرون
اعزام بانوان زائر اولی همدانی به کربلا معلی
قدردانی نماینده ولی‌فقیه در لرستان از حضور باشکوه مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن
برگزاری چهلمین روز شهادت «فرج الله شوشتری»، پنجشنبه در مشهد
پیام زینبیان ایلامی به دنیا مخابره شد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
حضور مقتدر ملت ایران در چهل‌وهفتمین فجر انقلاب
پهلوی ها؛ اراضی واگذار شده دیروز و چالش‌های امروز
سفر رییس سازمان محیط زیست به استان البرز
پیش بینی بارندگی و کاهش دما در برخی از مناطق کشور
حماسه راهپیمایی سراسری مردم ایران در یوم‌الله ۲۲ بهمن
فرمانده کل ارتش: دشمن فقط زبان قدرت را متوجه می‌شود
محدودیت‌های ترافیکی در جاده‌های شمال کشور تا ۲۵ بهمن
رئیس دیوان عالی کشور: حوادث ۱۸ و ۱۹ دی، حقیقتا کودتا بود
تمهیدات تاکسیرانی تهران برای راهپیمایی یوم الله ۲۲ بهمن
تاکید بر استمرار خط امام و رهبری در گردهمایی سراسری پاسداران کمیته انقلاب اسلامی
دانش بنیان‌ها برای مرزبانان لباس طراحی می‌کنند
تبریک گوترش به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی
ترافیک سنگین در برخی محور‌های پرتردد منتهی به تهران
دعوت رئیس قوه قضائیه از مردم برای حضور در راهپیمایی ۲۲ بهمن
جزئیات عفو و تخفیف مجازات ۲۱۰۸ نفر از محکومان عمومی و انقلاب
فراخوان صداوسیما برای ارسال تصاویر مردمی از مراسم ۲۲ بهمن  (۲ نظر)
سفر رییس سازمان محیط زیست به استان البرز  (۱ نظر)
قیمت‌گذاری خودرو‌های داخلی در دست بررسی است  (۱ نظر)
ادامه دستگیری تخریب گران مسلح  (۱ نظر)
رئیس کمیسیون انرژی مجلس: امنیت انرژی و معیشت مردم، محور راهبردی تصمیم‌های مجلس است  (۱ نظر)
فناوری و حذف ارز ترجیحی؛ کلید تحول در کشاورزی و رقابت‌پذیری است  (۱ نظر)
وزیر نفت: شبکه گاز خانگی پایدار است  (۱ نظر)
اسلامی: خروج اورانیوم ۶۰ درصد از کشور در دستور کار نیست  (۱ نظر)
مکرون: آمریکا و چین احتمالا اروپا را از دور خارج کنند  (۱ نظر)
اژه‌ای: ما مسئولان نباید لحظه‌ای از متن مردم جدا شویم  (۱ نظر)
آغاز راهپیمایی ۲۲ بهمن در یزد  (۱ نظر)