• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۸۳۰۵۱۵
تاریخ انتشار: ۳۰ خرداد ۱۴۰۵ - ۱۲:۰۵
علمی و فرهنگی » کتاب و مطبوعات

معرفی نشریه «مدرسه عالی فلاحت کرج»

نشریه «مدرسه عالی فلاحت کرج» با انتشار نتایج پژوهش‌های آزمایشگاهی و مزرعه‌ای و ارائه مطالبی درباره زراعت، باغبانی، دامپروری و هواشناسی، بخشی از روند شکل‌گیری آموزش نوین کشاورزی در ایران را بازتاب می‌دهد.

معرفی نشریه «مدرسه عالی فلاحت کرج» /***///لطفا عکس به صورت افقی و سایز باشد

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، رویداد «کاوشی در گنجینه کتابخانه ملی ایران» با هدف معرفی آثار ارزشمند، کمیاب و کمترشناخته‌شده موجود در مخازن کتابخانه ملی ایران طراحی شده است. در هر شماره از این مجموعه، یکی از منابع برجسته گنجینه معرفی و ویژگی‌های تاریخی، محتوایی و پژوهشی آن برای مخاطبان تشریح می‌شود.

پنجاه‌ودومین شماره این مجموعه به معرفی نشریه «مدرسه عالی فلاحت کرج» اختصاص دارد؛ نشریه‌ای تخصصی در حوزه کشاورزی و آموزش فلاحت که در دوره پهلوی اول، به مدیریت مرتضی گل‌سرخی و از سال ۱۳۰۹ شمسی به‌صورت ماهانه از سوی مدرسه عالی فلاحت کرج منتشر شد.

این نشریه بازتاب‌دهنده فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی مدرسه عالی فلاحت کرج بود؛ مدرسه‌ای که آموزش مهندسان کشاورزی، ترویج روش‌های نوین زراعت، باغبانی و دامپروری و معرفی نتایج تحقیقات انجام‌شده در مزارع آموزشی کرج را بر عهده داشت. بیشتر مدرسان این مدرسه بلژیکی یا از دانش‌آموختگان مراکز آموزشی بلژیک بودند.

نخستین مدرسه رسمی کشاورزی ایران، «مدرسه عالی فلاحت مظفری» به شمار می‌رود که در سال ۱۲۷۹ شمسی، برابر با ۱۳۱۹ هجری قمری، با مساعدت میرزا نصرالله‌خان مشیرالدوله در چهاردانگه تهران تأسیس شد و در سال ۱۲۸۵ به فعالیت خود پایان داد.

مدرسه عالی فلاحت کرج نیز هسته اولیه آموزش عالی کشاورزی ایران محسوب می‌شود. پیشینه این مرکز به «مدرسه عملی فلاحت کرج» بازمی‌گردد که در سال ۱۲۹۶ با تصویب هیئت وزیران تأسیس شد. این مدرسه در سال ۱۳۰۲ به «مدرسه عالی فلاحت و صنایع روستایی» تغییر نام یافت و در اسفند ۱۳۰۹، برابر با فوریه ۱۹۳۱ میلادی، نخستین شماره نشریه «مدرسه عالی فلاحت کرج» را منتشر کرد.

این مرکز آموزشی در سال ۱۳۱۹ به دانشکده کشاورزی تبدیل شد و در نهایت، در سال ۱۳۲۸ به دانشگاه تهران پیوست و به‌عنوان یکی از دانشکده‌های این دانشگاه به رسمیت شناخته شد.

هدف از انتشار این نشریه، «اشاعه طرق علمی و عملی فلاحت و متعلقات آن از قبیل تربیت و اصلاح اشجار میوه‌دار و نباتات صنعتی و غیرصنعتی، حراست جنگل‌ها و مراتع، پرورش حیوانات اهلی از جمله زنبور عسل و کرم ابریشم، ترمیم وضع آبیاری، تعمیم حفظ‌الصحه روستایی و...» عنوان شده است.

در مقدمه نشریه آمده است که خاک ایران استعداد زراعت دارد، نیاکان ایرانی به حرفه فلاحت اهمیت می‌دادند و جمعیت زیادی از ایرانیان نیز به دهقانی و برزگری اشتغال داشتند؛ ازاین‌رو، نشریه می‌کوشید میان تجارب کشاورزی و روش‌های جدید ارتباط برقرار کند.

مطالب نشریه «مدرسه عالی فلاحت کرج» شامل مقالات و نوشته‌هایی در موضوعات کشاورزی، باغبانی، دامپروری، آموزش علمی فلاحت و ترویج کشاورزی نوین در آن دوره بود. هر شماره از نشریه، نتایج مجموعه‌ای از عملیات فنی انجام‌شده در آزمایشگاه‌ها و مزارع آزمایشی مدرسه را نیز در بر می‌گرفت.

گردانندگان نشریه از کشاورزان خواسته بودند مطالب علمی و دستور‌های فنی منتشرشده را به کار گیرند و در صورت مشاهده نقص یا مشکل در اجرای آنها، مسئولان مجله را مطلع کنند. همچنین از آنان خواسته شده بود تجربیات حرفه‌ای خود را برای ارتقای مطالب در اختیار نشریه قرار دهند.

در برخی شماره‌ها، بخشی با عنوان «تقویم زراعی» انتشار می‌یافت که اقدامات و عملیات مورد نیاز هر کشاورز را در بازه‌های زمانی هفتگی، ماهانه یا فصلی یادآوری می‌کرد. کاشت بذر یا نهال، برداشت محصول، هرس گیاهان و آبیاری از جمله موضوعاتی بود که در این بخش توضیح داده می‌شد.

در «تقویم زراعی» تأکید شده بود که به دلیل تفاوت آب‌وهوا و درجه حرارت در نقاط مختلف ایران، زمان انجام این فعالیت‌ها متغیر است و باید با توجه به تجربه کشاورزان هر منطقه تعیین شود. نشریه همچنین از کشاورزان خواسته بود تجربیات خود را درباره این موضوعات ارسال کنند تا در اختیار عموم کشاورزان قرار گیرد.

در هر شماره نشریه، جدول هواشناسی روزانه هر ماه در سه زمان مشخص، ساعت ۷ صبح، یک بعدازظهر و ۹ شب، با عنوان «استاسیون معرفت‌الجوی مدرسه فلاحت کرج» درج می‌شد. این جدول اطلاعات مربوط به فشار هوا، میزان رطوبت، حداکثر و حداقل دما، جهت و سرعت باد و میزان بارش بر حسب میلی‌متر را نشان می‌داد.

بهای اشتراک نشریه در داخل کشور، سالانه ۲ تومان و برای شش ماه یک تومان بود. هزینه اشتراک در خارج از کشور نیز سالانه ۶ شیلینگ و برای شش ماه ۴ شیلینگ تعیین شده بود. قیمت درج آگهی برای یک صفحه ۵۰ قران و برای نیم‌صفحه ۳۰ قران بود و آگهی‌های مربوط به صادرات ایران، به هر زبان، با نصف قیمت منتشر می‌شد.

آخرین شماره موجود از این نشریه در کتابخانه ملی ایران، شماره ۱۲ از سال پنجم، مربوط به اسفند ۱۳۱۶ است.

نشریه «مدرسه عالی فلاحت کرج» با شماره رکورد ۱۰۱۴۱۷۸ در نرم‌افزار سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ثبت شده و در اختیار پژوهشگران قرار دارد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
گفت‌وگوهای سازنده ایران و عمان درباره تنگه هرمز
کاهش ساعت کاری ادارات زنجان در یوم العباس
توضیحات غریب آبادی درباره تفاهمات مذاکرات فنی سوئیس
گفت وگوهای خاورمیانه‌ای ایران و روسیه در مسکو
ضرورت پیش‌بینی سازوکار اجرایی برای مدیریت تردد ناوگان سنگین در اهواز
مذاکره یک روش مبارزه و ادامه مبارزه در میدان است
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۲ تیر ۱۴۰۵
حمله موشکی اوکراین به منطقه ورونژ روسیه
محدودیت‌های پروازی در تهران، قم و مشهد همزمان با مراسم تشییع پیکر رهبر شهید
بسیج مردمی یمن آماده‌باش عمومی اعلام کرد
تقویم و اوقات شرعی سه شنبه ۲ تیر ۱۴۰۵ به افق قم
اوقات شرعی اهواز، ۲ تیرماه ۱۴۰۵
با راه اندازی واحد فراوری بافت، کل نیاز کشور تأمین می شود
هیئتی به وسعت دنیای کوچک بچه‌ها در شهرستان بدره
جمع استان‌های کولبر، جمع شد/ ایلام هم آمد
سقوط بالگرد آمریکایی در آلاسکا
رایزنی هیئت عالی رتبه ایرانی با مقامات عمان در مسقط
تأکید معاون امور استان‌های رسانه ملی بر بازتاب فرهنگ عاشورایی زنجان در کشور
دوم تیرماه ۱۴۰۵؛ قطع جریان گاز در کوی مهدیس اهواز
بررسی موانع پیش روی ثبت جهانی دره شیرز کوهدشت
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
عراقچی: برخی دارایی‌های مسدودشده ایران آزاد شدند
اختلال در ۲ بانک تجارت و ملی ادامه دارد
نشست قرارگاه امنیتی و دفاعی استان مرکزی به ریاست فرمانده سپاه حضرت روح‌الله
بیانیه مشترک قطر و پاکستان درباره مذاکرات سوئیس
مورینیو: بیرانوند باید در تیم‌های بزرگ اروپایی باشد
جام جهانی ۲۰۲۶، تمجید بوفون از عملکرد بیرانوند
به نقض تفاهم‌نامه واکنش سنگین خواهیم داشت
تمجید کورتوا از بیرانوند
رده بندی فیفا، بازگشت ایران به رده ۲۲
بازتاب درخشش بیرانوند مقابل بلژیک در رسانه‌های خارجی
۳ کشته و یک زخمی بر اثر تصادف ۲ سواری پژو پارس در محور طبس _ یزد
سرلشکر رضایی: آمریکا را پاسخگو می‌کنیم
توضیح وزیر کشور درباره زمان برگزاری انتخابات شورا‌ها
هشدار ترکیه درباره خرابکاری رژیم صهیونی در مذاکرات ایران وآمریکا
بدبینی به مذاکرات به علت بدعهدی آمریکاهمچنان وجود دارد
قطعی سامانه اینترنتی برخی بانک‌ها و بلوکه شدن پول مردم  (۲۸ نظر)
فرمانده قرارگاه خاتم‌: شهید پاکپور معمار تحولات عملیاتی بود  (۱۸ نظر)
یارانه خرداد ماه دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد  (۷ نظر)
قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء: تنگه هرمز بسته خواهد شد  (۳ نظر)
نتایج وام ۷۵ میلیون تومانی بازنشستگان کشوری اعلام شد  (۲ نظر)
اختلال در ۲ بانک تجارت و ملی ادامه دارد  (۱ نظر)
واکنش بقایی به نفاق و ریاکاری وزیر خارجه فرانسه  (۱ نظر)
ترخیص مواد اولیه تولید داروی دیابتی با ورود دادستانی تهران  (۱ نظر)
ورود هیئت مذاکره کننده ایران به سوئیس  (۱ نظر)
نخستین شب مراسم عزاداری محرم در جوار محل عروج ملکوتی قائد شهید انقلاب  (۱ نظر)
جام جهانی ۲۰۲۶، اینفانتینو: نمایشی الهام‌بخش از مقاومت و اشتیاق را دیدیم  (۱ نظر)
عارف: مردم بیش از خود گرانی، تحت فشار روانی آن هستند  (۱ نظر)
آسمانی شدن مادر شهید والامقام اشتیاقی در مِشکان شهرستان نی ریز  (۱ نظر)
آغاز عملیات عمرانی شهر گوزلدره با اعتبار ۱۰ میلیارد تومانی  (۱ نظر)